Obama: İran’da adayların farkı yok

Obama, seçimleri kazandığı açıklanan Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile başlıca rakibi Mir Hüseyin Musavi arasındaki farkların abartıldığını belirtti.

Washington muhabirimiz Justin Webb, bu sözlerin Obama yönetiminin İran’daki iktidar mücadelesinin içine çekilme kaygısını yansıttığını kaydediyor.

Başkan Obama, ülkesinde İran muhalefetini savunma baskısı altında. Ahmedinejad ile Musavi’nin politikaları arasındaki fark, söylendiği kadar büyük olmayabilir

McCain, Obama’nın “yolsuzluklarla dolu, sahte, düzmece” seçime karşı sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi.

Obama ise şimdilik seçimlerde usulsüzlük tartışmasına karışmayı reddediyor.

Obama dünkü açıklamasında İranlıların sesinin duyulması gerektiğine inandığını, ancak kendisinin bu meseleye karışıyor izlenimi vermek istemediğini söyledi.

BBC Washington muhabirine göre bunun sebeplerinden biri, ABD’deki bazı istihbarat raporlarının Ahmedinejad’ın 12 Haziran seçimlerini gerçekten kazandığına işaret etmesi.

“DEVRİMDE AKTİF ROL”

Mir Hüseyin Musavi, İran’da başbakanlık makamı feshedilene dek sekiz yıl başbakanlık yapmıştı.

Bundan önce, Tahran Üniversitesi’nde İslami mimari okuduğu günlerde, eşi Zehra Rahnavard ile birlikte Şah rejiminin devrilmesinde aktif rol oynadı.

1979’da İranlı militanların bir grup Amerikalı’yı rehin almasını destekledi; bunun “devrimin amaçlarına hizmet ettiğini” söyledi.

1981’de Ayetullah Humeyni’nin de desteği ile başbakan olduğunda, muhalefete izin vermemekle suçlandı. Reformcu isimlerden Rafsancani 1989’da cumhurbaşkanı olduğunda onu ve diğer sertlik yanlılarını hükümetine almayı reddetti. Böylece başbakanlıktan ayrılan Musavi, 20 yıl kamuoyundan uzak durdu.

İki önemli konseyin üyesi olmasına rağmen, zamanının çoğunu mimarlığa, ders vermeye, resim yapmaya ve şiire ayırdı. 1997’de reformcu harekete katılan Musavi, cumhurbaşkanı adaylığı önerisini reddetti ve Muhammed Hatemi’yi destekledi. Hem kendisi hem de eşi, Hatemi’nin sekiz yıllık liderliği boyunca danışmanlık yaptılar.

Hatemi de geçen Mart ayında İran’daki seçim yarışından çekilerek Musavi’yi destekledi. Eski rakibi Rafsancani de kampanyada Musavi’ye destek verdi. Mir Hüseyin Musavi kampanyası boyunca daha fazla kişisel özgürlük çağrısı yaptı.

Ülkenin nükleer programının durdurulmasına karşı olduğunu da söyleyen Musavi “nükleer teknoloji ile nükleer silah arasındaki farkı gözeten şu anki politikadan memnun olduğunu” belirtti.

Eşi Zehra Rahnavard da kampanyada kadınlara daha fazla özgürlük çağrıları yaptı. Rahnavard, kadını özgürleştirdiğini söylediği başörtüsünün ateşli bir savunucusu. Ancak başka kadınların başlarını örtmeme hakkını da tanıdığını söylüyor. (BBC)

1207000cookie-checkObama: İran’da adayların farkı yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.