‘Obama’nın gelişini Davos çıkışı etkiledi’

The Economist dergisi, bu haftaki sayısında, Türkiye dış politikası ile ilgili bir değerlendirmeye yer verdi.  


“Köprüleri tamir etmek” başlıklı yazıda dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e çıkışını kastederek, diplomatik olmayan bir çıkışın diplomatik faydalar getirdiğini yazdı.


Başbakan Erdoğan’ın Ocak ayındaki çıkışının ardından birçok çevrede, Türkiye’nin Araplar ile Yahudiler ve Batı ile İslam dünyası arasında köprü olma pozisyonunu, tahrip ettiğine dair kaygılar oluştuğunu yazan The Economist’e göre, bu tavır Türkiye ile ABD Başkanı Barack Obama yönetimi arasındaki ilişkiye zarar vermemiş görünüyor…


“Tersine, Erdoğan’ın İslam dünyasındaki popülaritesi, Müslümanlara seslenmek isteyen ABD için faydalı olabilir” diyen dergi, bu yorumu, Obama’nın önümüzdeki ay Türkiye’yi ziyaret edecek olmasıyla destekliyor.


Obama’nın Türkiye’yi ziyaret ederek, iktidarı devralışının ilk yüz günü içinde bir Müslüman ülkeyi ziyaret etme vaadini yerine getireceğini yazan The Economist, Obama’nın ziyaretini Avrupa turu içerisinde gerçekleştirecek olmasını da, Türkiye’nin AB üyelik sürecine bir destek olarak yorumladı.


“ABD İLE ALTIN ÇAĞ”


Üst düzey bir yetkilinin Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir “altın çağın” yaşandığından bahsettiğini aktaran The Economist şöyle devam etti.


“Türkiye ile ABD arasında, Arap-İsrail sorunu, Amerika ile İran arasında Tahran’ın nükleer programının durdurulmasına yönelik diyalog kurulması, Irak’ın Amerikan güçleri ayrılırken istikrara kavuşturulması ve Kafkaslar’dan geçen boru hattı projeleri gibi işbirliği yapabileceği konular var. Bu konuların muhtemelen en önemlisi ise İran.”


Tahran’ı ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, İran’ın Amerika’nın uzatacağı zeytin dalını kabul etmesini istediğini belirten dergi, “Ancak, Türk yetkililer, Amerika ile İran arasında yakın zamanda bir ilerleme kaydedilmesine dair umutlarını bastırıyor” diye yazdı.


Dergiye göre ABD, “İran’ın Haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce harekete geçmek istemeyecektir” değerlendirmesini yaptı.

1072820cookie-check‘Obama’nın gelişini Davos çıkışı etkiledi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.