Obama’nın polis özürü

Obama, Harvard Üniversitesi profesörlerinden Henry Louis Gates’ı tutuklayan polis memuru çavuş James Crowley’i “aptalca davranmakla” suçlamıştı.

Obama çıkan tartışmaların ardından bugün Crowley’i telefonla arayarak konuştu. Obama konuşma sırasında Crowley ve Gates’i bira içmek için Beyaz Saray’a davet etme konusunu görüştü.

Barack Obama konuşmadan sonra yaptığı açıklamada, tutuklama haberinden sonra çıkan ırkçılık tartışmasının alevlenmesine kendi sözlerinin de katkısı olduğunu kabul ederek, “talihsiz biçimde Cambridge Polis Müdürlüğü ya da çavuş Crowley’yi kötülüyormuşum izlenimi veren sözlerime açıklık getirmek istiyorum. O kelimeleri daha iyi ayarlayabilirdim” dedi.

Başkan’ın bira daveti düşüncesinin sonucu konusunda açıklama yapılmadı.

OLAY NEYDİ?

Ünlü Harvard Üniversitesi’nin ülke çapında tanınan siyahi profesörlerinden Henry Louis Gates, 16 Temmuz akşamı seyahatten dönüşünde Massachusetts eyaletinin Cambridge kentindeki evine girmeye çalışırken, kilidin bozulması üzerine kapıyı zorlayarak içeri girdi. Olayı gören bir komşu, “bir siyahi, yandaki evin kapısını zorla açıp içeri girdi” diye polise ihbarda bulununca da polis eve geldi.

Evde Gates’in bir polis memuruyla tartışması üzerine siyahi profesör, gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü, ancak kısa süre sonra serbest bırakıldı.

Ardından Gates, medyaya açıklamasında, olayın tipik bir ırkçılık örneği olduğunu savunarak, polis memurundan özür dilemesini istedi. Olay, kısa sürede bütün ABD tarafından duyuldu.

Başkan Obama’ya da son basın toplantısının en sonunda bu olay hatırlatıldı ve yorumu istendi.

Obama, özetle, evine gelen polis memuruna kimliğini gösteren ve evin kendisine ait olduğunu kanıtlayan Prof. Gates’i buna rağmen gözaltına alan Cambridge polisinin “aptalca davrandığını” söyledi.

Barack Obama, kendisinin başkan seçilmesinin, ABD’de ırkçılık sorununun çözümünde elde edilen büyük ilerlemeyi kanıtladığını, ancak ülkede hala ırkçılığın izlerinin görüldüğünü, örneğin polisin, siyahlara ve Hispaniklere, beyazlardan farklı davrandığını kaydetti.

Başkan Obama’nin sözleri, ülke çapında büyük tartışmaya yol açtı.

Obama’nın “aptalca davranmakla” suçladığı, Gates’i gözaltına alan polis memuru James Crowley, kurallara uygun davrandığını, siyah profesörden özür dilemeyeceğini ve Başkan’ın kendisini hedef alan sözlerine üzüldüğünü söyledi.

Cambridge kenti polis şefi Robert Haas da kendilerinin memur Crowley’i haklı bulduklarını ve onun yanında olduklarını belirterek, Obama’nın sözlerinin polis teşkilatını yaraladığını savundu.

1211830cookie-checkObama’nın polis özürü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.