Obama’yı bekleyen saatli bombalar…

The Independent yazarı Johann Hari, Obama’nın krizlerle başa çıkabilmesi için güçlü olması gerektiğini belirterek, yeni başkanı bazı saatli bombaların beklediğini yazdı.


Yazarın yorumu şöyle:


“Birinci saatli bomba: Çökmekte olan bir ekonomi. İkinci saatli bomba: Dengesi bozulan bir iklim. Üçüncü saatli bomba: Amerika’nın savaşları. Ve sayın müstakbel başkan, bunlar daha sadece başlangıç. Bir kez tarih yazdınız. Ancak önüzümdeki krizleri aşabilmemiz için bu dört yıl boyunca tekrar tekrar tarih yazmak zorundasınız.”


“ÖNCELİKLE SAVAŞA SON VERMELİ”


The Guardian yazarı Jonathan Steele, Barack Obama’nın ilk önceliklerinden birinin Bush yönetiminin “terörle savaş” doktrinine son vermek olması gerektiğini savundu. Yazarın değerlendirmesi şöyle:


“Obama’nın bir an önce yapması gereken ilk şey Guantanamo Üssü’nün kapatılacağını açıklamak ise, bunun doğal sonucu da terörle savaşın sona erdiğini ilan etmek olmalıdır. Terörizmin bir teknik sorun olduğunu kabul etmelidir. Bu, bir ideoloji değildir. Batı küresel bir düşmanla, dünya çapında faşist-İslamcı bir komployla karşı karşıya değildir. Dış krizler, tek tek ele alınmalıdır.”


“ANİ KARARLAR ALAMAZ”


The Guardian’da yazan Michael Tomasky da, Obama döneminde âni kararlar alınmayacağına, adımların yavaş yavaş atılacağına işaret etti.


Tomasky, “Kampanyasına bakarak ülkeyi de böyle yöneteceğini düşünebiliriz: yavaşça ve ihtiyatlı bir şekilde. Zaman zaman liberalleri hayal kırıklığına uğratacaktır. Bu hedefleri ilerici olmadığından kaynaklanmayacaktır. Çünkü hedefleri kesinlikle ilerici olacaktır. Hayal kırıklığı çok temkinli hareket etmesinden kaynaklanacaktır” diye yazdı.


The Guardian yazarlarından Jonathan Freedland ise Obama’nın şimdiye dek görülenlerden çok daha farklı bir başkan olacağını şöyle öngördü:


“Öncelikle itici gücü seçim kazanmak olan başarılı bir siyasetçiden çok daha fazlası olmayı hedefliyor. Halkını fırtınanın içinden çıkaracak bir lider olmak istiyor. Grant Park’ta yaptığı konuşma bir kutlama olmaktan çok uzaktı. Çok ağırbaşlı, halkı karşı karşıya olunan zorluklara hazırlayan bir konuşmaydı bu. ‘Amerika buraya kadar geldik.’ diyordu, ‘Ama yapmamız gereken daha çok şey var.’ ”


“ABD’NİN İMAJI ZOR DÜZELİR”


The Times gazetesi dış haberler editörü Bronwen Maddox ise, “Obama umut ve alkış getirebilir ama dünya ABD’den nefret etmeye devam edecek.”


Yazar şu yorumu yaptı:


“Obama’nın dünyayla ilişkileri yeniden tesis etme kararlılığına karşın, hayal kırıklığı yaratacağı neredeyse kesin gibi. Amerikan etkisinin, gücünün ya da parasının etkisi altında kalabilir. Ya da haklı olarak altı milyar kişinin değil, 300 milyon Amerikalının çıkarlarını koruyabilir. Böylece ABD’ye geçmişte duyulan kızgınlığı tekrar kendi kapısının önünde bulabilir.”

817220cookie-checkObama’yı bekleyen saatli bombalar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.