Obama’yı tavşan kanı bir çay bekliyor!

Amerikan Çay Kongresi geniş ilgi gördü. Kongreye ikibini aşkın katılımcının başvurmuş olduğu bildiriliyor. Nashville ve yakınlarındaki tüm yerleşim yerlerindeki otellerde izdiham yaşandığı ve yer bulmanın imkânsız olduğu da gelen haberler arasında yer alıyor.

Toplantıya bugün, başkan yardımcısı adayı olarak geçen Amerikan seçimlerinde sağ kanattaki Cumhuriyetçi Parti adına katılan Alaska Valisi Sarah Palin’in bir açılış konuşması yaparak katılması bekleniyor. Kongreye Amerikan’ın dört bir tarafından katılmak üzere gelenlerin 550 Dolar katılım parası verdikten sonra salona alınması tepkilere yol açtı. Aynı zamanda, Palin’in kongre açılış konuşması için 100 bin Dolar istemesi, Obama’yı sosyalist ilan ederek ona muhalif olan sağ kanattaki Amerikalılar arasında hayal kırıklığı yarattı.

Amerikan Çay Partisi Hareketi, ABD’nin bağımsızlığında en önemli olaylardan biri olarak tarihe geçmiş bulunan, İngiliz sömürgelerinden Amerika’ya getirilmiş balyalar içindeki çayların Boston Limanı’ndaki gemilerden denize dökülmesiyle başlamış 1773 yılındaki “Boston Tea Party” olayının adından esinlenmektedir. Boston Çay Partisi’nden sonra Amerikan bağımsızlık hareketi hız kazanmış ve İngilizler, kısa sürede kıtayı terk etmek zorunda bırakılmışlardı. Obama yönetiminin ülkeyi sosyalizme, ardından da komünizme götüreceğine safiyane bir şekilde inanan Amerikan Çay Partisi üyelerine göre, Amerikan bağımsızlığı için tekrar yeni bir “çay partisine” gerek duyulmaktadır.

Amerikan Çay Partisi Hareketi sadece Cumhuriyetçi Parti üyeleri arasından değil, sağın hemen her kesiminden, hatta Obama’ya karşı kimi sol kökenli insanlar arasında geniş çapta ilgi ve destek görmektedir. Bu hareketin Amerikan siyasetinde geleceğinin olup olmadığı ise şimdilik soru işareti olarak kalmaktadır. Bununla beraber, Obama yönetiminin bu hareketi ciddiye alıp almamakta kararsız kaldığı da gözlenmektedir. Obama’nın gizli bir komünist olduğu biçimindeki savları savunan Amerikan Çay Partisi üyelerinin bu sözlerini ciddiye alıp almamak gerektiği hâlâ Washington yönetiminin kamuoyu stratejistleri ve siyasi planlamacılar tarafından yanıtı verilmemiş bir soru olarak bulunuyor.

Öte yandan, Obama’nın, özellikle ortasınıfların ve üst-burjuvaziye yakın kesimlerin huzurunu kaçıran parasal önlemlerine bir tepki olarak doğduğu anlaşılan Çay Partisi’ne uzun süre yanıt vermeden duramayacağı, yakın zaman içersinde TV’lerde açıkoturumlara Çaycıların da katılacağı dile getirilmektedir.

FOTOĞRAF: Alaska Valisi Sarah Palin

1499450cookie-checkObama’yı tavşan kanı bir çay bekliyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.