Çoban ateşi başında Yörük masalı

Türkiye’nin göçebe yaşamı sürdüren son topluluğu olan Sarıkeçili Yörükleri’nin Mersin sahillerinden Konya yaylalarına yaptıkları bahar göçü kapsamlı bir şenlikle sona eriyor. Nisan ortasında yola çıkan Sarıkeçililer, yaklaşık 500 kilometrelik göç yolunu bir ayda katederek 16 Mayıs’ta Konya’nın Çumra ilçesindeki yaylalara ulaşacak. 16-18 Mayıs arasında Çumra’da gerçekleştirilecek olan “Sarıkeçililer Geleneksel 9. Göç Kervanı Etkinliği” boyunca masaldan keçi kırkımına, Yörüklerin gündelik yaşamlarına ilişkin ayrıntılar konuklarla paylaşılacak.

ÇOBAN ATEŞİ BAŞINDA YÖRÜK MASALLARI ANLATILACAK
Sarıkeçililer Derneği tarafından organize edilen göç şenliğine Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek veriyor. Bu yıl 9. gerçekleştirilecek olan şenlikte, Yörük kültürünü yansıtan etkinliklerin yanısıra söyleşi ve panellere yer verilecek. Çadırda sürdürülen göçebe yaşamın ayrıntılarını deneyimleme şansını bulacak olan katılımcılara çoban ateşi başında Yörük masallarından örnekler de aktarılacak.

‘KADİM KÜLTÜRÜMÜZÜ KORUMAYA KARARLIYIZ’
Doğa sevdalısı tüm yurttaşları şenliklerine davet eden Sarıkeçililer Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, yaşadıkları çeşitli zorluklara karşın kadim kültürlerini korumaya kararlı olduklarının da altını çizerek, “Sarıkeçililerin doğayla birlikte geliştirdiği ortak dilin sonsuza kadar sürmesi için hepimizin yapabileceği bir şeyler olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle doğayı tüm çıplaklığı ve gerçekliğiyle yaşamak isteyen herkesi çoban ateşimizin başında buluşmaya bekliyoruz” çağrısında bulundu.

‘YAĞMURUN BEREKETİ GÖÇE EŞLİK EDİYOR’
Göç kervanının Karaman sınırındaki Hacıbaba Dağı civarında olduğunu dile getiren Savran, “her yıl olduğu gibi Hıdrellezin ardından yağmur da bereketiyle bize eşlik ediyor. Bir kaç aile göçü tamamladı. Biz de 16 Mayıs Cuma günü develerimizle Çumra’daki şenlik yerine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Çumra Apa Mahallesi’ndeki Eski Mezarlık Mevkii’nde gerçekleştirilecek olan etkinliğe ilişkin ayrıntılara, Sarıkeçililerin resmi facebook sayfası olan (https://www.facebook.com/Sarikecililerresmisayfasi?ref=hl) adresinden erişilebilecek.

FOTOĞRAF: Şenlikte, sarıkeçili çadırında yanan ateş başında yörük masalları anlatılacak

1562970cookie-checkÇoban ateşi başında Yörük masalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.