Observer: Erdoğan kilit rol oynadı

Basra Körfezinde görev yapan İngiliz askerlerinin İran tarafından rehin alınması krizi sürerken, İngiliz The Observer gazetesince yayınlanan uzun bir analizde askerlerin serbest bırakılması için yapılan çabalar konusunda da “Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aracı olarak kilit bir rol oynadığı düşünülüyor” diye yazdı.


Pazar günlerinde yayınlanan The Observer gazetesi, İran ile yaşanan krizin değerlendirildiği analizde İngiltere ile İran arasındaki ilişkilerin Mahmut Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığa seçilmesinden sonra daha da kötüleştiğini kaydetti.


İstihbarat analistlerinin uzun bir süreden beri iki ülke arasında bir çatışma olacağını tahmin ettiklerini kaydeden gazete, İngiltere için sorunu, İran’da “pragmatistler” ile şahin “idealistler” arasında yaşanan iktidar mücadelesinin oluşturduğunu öne sürdü. Gazete, İngiliz askerlerinin rehin alınması olayının çok önceden planlandığının belli olduğunu da savundu.


The Observer, rehinlerin kurtarılması için İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın üçlü bir yol denediğini belirterek bu yollardan biri olan BM tarafından yapılan açıklamanın hayal kırıklığını yarattığını belitti.


Avrupalıların güçlü bir kınama yayınladığını kaydeden gazete, Cuma günü ve bu hafta sonunda biraz umut sağlayanın ise, “Rusya ve Türkiye gibi ülkeler ile sessiz görüşmelerin” oluşturduğu üçüncü diplomasi yolu olduğunu kaydetti. Gazete, şöyle devam etti:


“Ruslar, BM kararının güçlü ifadelerini içermesini bloke etmiş iseler de Moskova’nın Tahran’dan ihtiyatlı davranmaya çağırdığı sanılıyor. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir aracı olarak kilit bir rol oynadığı düşünülüyor.”


Bunun sonucunun da, İran’ın Perşembe gecesi İngiltere’ye iletilen bir mektup olduğunu, mektupta bir özürden çok bir izah istendiğini kaydeden gazete, “Ancak çözüm hala çok uzak gibi görünüyor. Gelecek haftadaki yeni yıl tatilinin sonundan önce bir şey olması beklenmiyor.”  (ANKA)


 


 

801250cookie-checkObserver: Erdoğan kilit rol oynadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.