ÖÇK Bölgesi olan Göcek’te villa yapmak için çam ağaçlarını katlettiler!

YUSUF YAVUZ  / AÇIK GAZETE – Fethiye’nin Göcek Mahallesi’nde bulunan 22 dekarlık özel arazideki kızılçam ağaçları inşaat projesi uğruna katledildi. İzinsiz yapıldığı ortaya çıkan ağaç katliamı için 608 TL para cezası uygulandı.

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı turizm merkezi Göcek Mahallesi’nde özel arazide bulunan çam ağaçları villa inşa etmek için kesildi. Orman İşletme Şefliğinden izin almadan kesildiği belirtilen çok sayıdaki kızılçam ağacının köklerinin de sökülmesi dikkat çekerken vatandaşlar ağaç kıyımına tepki gösterdi. Ankara merkezli bir inşaat firması tarafından kesildiği öne sürülen kızılçam ağaçlarıyla ilgili yetkililer tarafından tutanak tutulduğu ve izinsiz ağaç kesimi yapıldığı için sorumlulara 608 TL para cezası uygulandığı öğrenildi.

İNŞAAT PROJESİ İÇİN ÇAM AĞAÇLARINI YOK ETTİLER

Fethiye’nin koyları ve ormanlarıyla ünlü tatil beldesi Göcek’te 22 dekarlık özel bir arazide bulunan kızılçam ağaçları villa yapmak uğruna geçtiğimiz günlerde kesildi. Ağaç kesimine tepki gösteren Göcek’te yaşayan vatandaşlar, bu kıyımı durdurmak ve yetkililerden konuyla ilgili bilgi almak için harekete geçti. Ancak yetkililerden arazinin özel mülk olduğu yanıtını alan vatandaşların başvurusu, ağaç kıyımının izinsiz olduğunu da ortaya çıkardı.

İZİNSİZ AĞAÇ KIYIMININ CEZASI 608 TL

Orman sayılmayan arazilerdeki ağaçların kesilmesine ilişkin iş ve işlemleri belirleyen yönetmelik doğrultusunda özel arazilerde bulunan ağaçların bölgedeki orman işletme şefliğinin izni ile kesilmesi gerekiyor. Söz konusu ağaç kesiminin izinsiz başlatıldığı ortaya çıkınca olayla ilgili tutanak tutulurken sorumlulara ise 608 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi.

AĞAÇLAR YOK EDİLDİ, İNŞAAT PROJESİNİN TABELASI YERLEŞTİRİLDİ

Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) sınırları içinde yer alan Göcek’te büyük bir orman parseline bitişik alanda bulunan arazinin Ankara merkezli bir inşaat ve gayrimenkul firması tarafından satın alındığı ve ağaçların kesildiği bölgede inşaat projesinin başlanacağı kaydedildi. Çok sayıda ağacın kesildiği gözlenen alana inşaat projesine ilişkin bir tabela yerleştirildiği dikkat çekerken Göcekli vatandaşlar ise arazideki ağaçların tıraşlanarak yok edilmesine tepki gösterdi.

ÖÇK BÖLGESİ, GÖCEK KARASEMENDERİNE DE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Göcek Mahallesi yerleşimini de içine alan Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi, 80 bin hektarın üzerinde araziye sahip. Sucul, kıyı, kumul ve orman ekosistemlerini barındıran bölge 1988’de koruma altına alındı. ÖÇK alanı içerisinde, Fethiye, Göcek, Çiftlik, Ölüdeniz yerleşimlerinin yanı sıra Karaçulha ve Çamköy yerleşimlerinin de bir kısmı yer alıyor. Fethiye-Göcek ÖÇKB sınırları içerisinde yöreye özgü endemik bir tür olan Göcek karasemenderi (Lyciasalamandra fazilae) ile günlük ağacı (liquitambar orientalis) ve iki ayrı deniz kaplumbağası türü öne çıkıyor.

ÇAM AĞAÇLARININ BULUNDUĞU KALKER KAYALIKLARDA YAŞIYOR

Göcek karasemenderleri, bölgedeki ormanlık ve makilik alanlarda varlığını sürdürüyor. Yaz sıcaklarında ise toprak altındaki nemli yerlere gizleniyorlar. Büyük taş altları, kaya yarıkları, toprakla karışık küçük taş yığınlarının arası türün gizlendiği yerlerin başında geliyor. Özellikle seyrek çam ağaçlarının bulunduğu ve Çiriş Otu, Süsen gibi zambakgiller ailesine ait bitkilerin bol bulunduğu kalker kayalıklar Göcek karasemenderlerinin bir arada görülebileceği alanları oluşturuyor. Oldukça hassas olan türün Göcek dışındaki yaşam alanları ise Köyceğiz, Dalyan ve Tersane ile Domuz adaları.

 

2432700cookie-checkÖÇK Bölgesi olan Göcek’te villa yapmak için çam ağaçlarını katlettiler!
Önceki haberTrump kameralar karşısında ilk defa maskeyle
Sonraki haberIlgın’da tarlalarının kamulaştırılmasını protesto eden köylüler gözaltına alındı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.