Çocuklar Çatalhöyük’te

Bu yıl altıncısı yapılacak, 17 Haziran – 16 Temmuz 2009 tarihleri arasında dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olan Çatalhöyük’te gerçekleştirilecek atölyede, çocuklara, Çatalhöyük insanlarının yaşam biçimleri ve inançları anlatılıyor, Çatalhöyük Deneysel Arkeoloji Evi ve kazı yapılan alanlar gezdiriliyor, Özel olarak hazırlanan 5×5 metrelik alanlarda kazı çalışmalarının yanı sıra kil ve resim çalışmaları yapılıyor. Programa katılan öğrencilere eğitim sonrası ‘kültürel emanetlerini koruyucusu’ sertifikası veriliyor.

Türkiye’den ve dünyanın pek çok yerinden arkeologların 1960’lardan beri çalışma ve kazı alanı olan Çatalhöyük, Shell’in desteğiyle bu yıl altıncı kez çocukların keşfine açılıyor. Çatalhöyük kazılarını 14 yıldır destekleyen Shell, 17 Haziran – 16 Temmuz tarihleri arasında bölgenin tarihi zenginliklerini keşfetmeleri için Türkiye’nin dört bir yanından 7 -12 yaş grubu arasında çocuğun katıldığı “Arkeoloji Yaz Atölyesi”ni açtı.

17 Haziran – 16 Temmuz 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek, kazı alanında uygulanması ve bir ay süre ile açık kalması nedeniyle dünyanın ilk “Arkeoloji Yaz Atölyesi” olma özelliği taşıyan atölye dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olan ve Konya’da bulunan Çatalhöyük’te gerçekleştiriliyor.

İlk kez 2004 yılında, Tarih Vakfı’nın yürüttüğü “Akdeniz’de Tarihöncesi Eğitim, Öğretim ve Planlama (TEMPER) Projesi” çerçevesinde hazırlanan “Arkeoloji Yaz Atölyesi”, bu yıl altıncı kez, Çatalhöyük Araştırma Projesine bağlı olarak, Shell’in desteğiyle ilköğretim öğrencileriyle buluşuyor. Atölyede, miniklere, Çatalhöyük insanlarının yaşam biçimleri ve inançları anlatılıyor, Çatalhöyük Deneysel Arkeoloji Evi ve kazı yapılan alanlar gezdiriliyor, özel olarak hazırlanan 5×5 metrelik alanlarda kazı çalışmaları, kil ve resim çalışmaları yaptırılıyor.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Shell & Turcas Kurumsal İletişim Sorumlusu Sevgi Baş şunları söyledi: “Arkeoloji Atölyesi, Shell’in Çatalhöyük Projesi’ne verdiği desteğin uzun soluklu ve sürdürülebilir bir destek oluşunun güçlü bir kanıtı. 2004 yılında başlayan bu çalışmaya ilk yıl, Türkiye’nin dört bir yanından 490 ilköğretim öğrencisi, ikinci yıl ise 600’ü aşkın öğrenci katılmıştı. İlgi her yıl giderek artıyor. Okullardan, köylerden, tarlalardan, karate kurslarından gelen öğrenciler tarihöncesi uygarlıklardan kalma kalıntıları yerinde görüp, çıkarma olanağı yakalıyor. Bir aylık sürede her gün 20 ilköğretim öğrencisi, hem eğlenecekleri hem de 9 bin yıllık geçmiş ile tanışma fırsatı yakalayabilecekleri unutamayacakları bir gün yaşıyor.

Shell olarak bu çalışmaya destek vermekteki ana hedefimiz, yarın toplumda söz sahibi olacak bugünün miniklerine çocukluk dönemlerinde tarih bilinicini aşılamak ve ülkemizdeki kültür varlıklarına karşı onlarda duyarlılık ve sahiplendirme duygusu yaratmaktır. Burada yapılan çalışmalar, yüzyıllardır onlarca medeniyetin yaşadığı Anadolu’nun coğrafi ve tarihi zenginliklerin ortaya çıkarılmasına öncülük ediyor, Türkiye adına, dolaylı olarak dünya kültürüne, elde edilen kültürel varlıklarla değer ve zenginlik katıyor. Bizim de, 86 yıldır Türkiye’de bulunan bir şirket olarak tarihimize sahip çıkma ve bu konuda toplumsal bilinci kuvvetlendirme hedefini taşıyan Çatalhöyük Projesine destek sunmamız kaçınılmazdı. 14 yıl önce bu projeye dahil olduk ve aralıksız o günden bu yana desteğimizi sürdürüyoruz.”

Proje tüm Türkiye’ye yayıldı

2004 yılında Konya’nın çeşitli okullarından 490 öğrencinin ve köy muhtarı, belediye görevlisi ile velilerden oluşan 39 yetişkinin katıldığı proje, gösterilen yoğun ilgiden dolayı Türkiye geneline yayıldı. Atölye kapsamında verilen eğitimlere Türkiye’nin her yerinden 7-12 yaş arası öğrenciler ücretsiz olarak katılabiliyor. Kazı çalışmalarıyla paralel olarak sürdürüldüğü için yaz tatiline denk gelen atölye çalışmalarına geçen yıl olduğu gibi bu yıl da daha çok izci gruplarının ve yaz okulu öğrencilerinin ilgi göstermesi bekleniyor.

Haftanın 6 günü açık olacak atölyede her gün farklı bir grup olmak üzere günde ortalama 20 -25 öğrenciden oluşan gruplar çalışabilecek.

Katılmak isteyen öğrenciler Gülay Sert’e [email protected] mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Arkeolog Gülay Sert

İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Prehistorya (Tarihöncesi Çağlar Arkeolojisi) Anabilim Dalı’nı bitirdi. Aynı bölümde Temel Eğitimde Arkeolojinin Önemi konusunda yüksek lisans yaptı. Tarih Vakfı’nda Avrupa Birliği, Euromed HeritageII’nin desteklediği Temper (Training, Educacation, Management and Prehistory in the Mediterranean) Projesi’nin koordinatörlüğünü yaptı. Çocuklar için “Tarihöncesinde İnsan” ve “Bala ile Çatalhöyük Gezisi” kitaplarını yazdı. 12 sezon Aşıklı Höyük kazısında gönüllü olarak çalıştı. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yörelerindeki okullarda kültür varlıklarını tanıtma ve sahiplenme duyguları kazandırmak amacıyla sunumlar yaptı ve yapmaya devam ediyor. Okullarda Arkeoloji Kulübü öğretmenliği, üniversite gençliğine yönelik Hitit Projesi’nin koorditörlüğünü yapıyor. Gönüllü olarak TAY (Türkiye Arkeolojik Yerleşmeler) Projesi ve Urfa Akarçay kazısına katılarak destek veriyor.

740370cookie-checkÇocuklar Çatalhöyük’te

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.