‘Çocuklar kurtuluşu cezaevinde buluyor’

Batı Şeria’daki Filistinli çocuklar, cezaevine girip biraz olsun rahat edebilmek ve ailesinin eline bir miktar para geçmesini sağlayabilmek amacıyla, hayatlarını hiçe sayarak İsrail askerlerine saldırırmış gibi yapıyorlar.

İsrail ordusu, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus kasabası yakınlarında kurulu Havara barikatında hemen her gün silahlı ya da bombalı çocukları tutukluyor.

Balata mülteci kampından 14 yaşındaki Muhammet bu çocuklardan… 15 kasımda Havara’da tutuklanıp aynı gün serbest bırakılmış. “Bu hayattan bıktığım için cezaevine girmek istiyordum” diyen Muhammet, tutuklanabilmek için şeker ve öğütülmüş kahve doldurarak “silah” haline getirdiği demir boruyla askerlere saldırdığını anlattı: ”Cezaevine girmek istiyordum, çünkü bu yaşadığım hayattan gına gelmişti. Orada okuyabilecektim, dahası elimize biraz da para geçecekti…” Mahkumlardan sorumlu Filistin bakanlığı, gerçekten de İsrail cezaevlerine düşen Filistinlilerin ailelerine ayda yaklaşık 450 YTL ödüyor.

KENDİ İCATLARI

İsrail ordusundan bir yetkili, AFP muhabirine, Havara kontrol noktasında yılbaşından bu yana 50 kadar Filistinlinin, kendi ”icatları” silahlarla askerlere saldırmaya kalkışmaktan tutuklandığını, bunların çoğunun gençler olduğunu belirtti.

Aynı yetkili, “Bu çocukların çoğu, yoksul ailelerden gelen, anne babaları ya da okullarıyla sorunlu çocuklar. Terör örgütleri bunları parayla kandırıyor, çocukları kahraman ya da şehit olacaklarına inandırıyor” diye konuştu.

El Aksa Şehit Tugayları örgütünün Nablus sorumlusu Alaa Sanakra ise, silahlı grupların saldırılarda çocukları kullandığı iddiasını yalanladı. Sanakra, “Gençlerin çoğu, mülteci kamplarında yoksulluk içinde yaşıyor, onlar için hiçbir şeyin önemi yok, ama dinimizin de yasakladığı gibi, onları saldırılarda kullanmıyoruz” dedi. Filistinli bir güvenlik yetkilisi ise, bazı yoksul ailelerin çocuklarını, ellerine verdikleri “el yapımı silahlarla” tutuklansınlar diye Havara noktasına yolladığını söyledi.

Kimliğini açıklamayan Filistinli yetkili, “Çocuk, barikata yaklaştığında bağıra çağıra elinde silah veya bomba olduğunu söyleyip saldırıya geçmiş gibi yapıyor. Biliyor ki, anında tutuklanarak cezaevini boylayacak, ailesi de tutuklu yakınlarına verilen ödenekten yararlanacak. Ama gençler, böyle yaparak hayatlarını tehlikeye attıklarının farkında bile değil. Zira askerlerden birinin ateş açması sonucu hayatlarını kaybedebilirler” diye konuştu.
Başka bir Filistinli yetkili de, gençlerin mezuniyet sınavları yaklaşınca Havara’da kendilerini özellikle tutuklattığını anlattı: ”Sınavlar içerdeki çocuklar için kolaylaştırıldığından sınava cezaevinde girmek istiyorlar…”

El Aksa Şehitleri Tugayı’nın önde gelen isimlerinden Nasır Ebu Aziz, gençleri bundan vazgeçirmek için Filistin lideri Mahmut Abbas’tan cezaevinde en az bir yıl yatan gençlere mezuniyet sınavına girme imkanı tanınmasını istediklerini belirtti. 

1119190cookie-check‘Çocuklar kurtuluşu cezaevinde buluyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.