‘Çocuklar yoksulluk içinde yaşıyor…’

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in yayınladığı yıllık raporda, dünya üzerindeki çocukların durumu gözler önüne seriliyor…

BM’nin dünya üzerindeki çocukların durumuyla ilgili hazırladığı raporu açıklayan BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in Almanya sorumlusu Reinhard Schlagintweit, yoksullukla mücadele ve çocukların korunmasının bir bütün olduğunu söyledi. Yoksulluk içinde yaşayan çocuklar artık görmezden gelinemeyeceği, okula gitmek ve şiddeten korunmanın her çocuğun hakkı olduğu belirtilen UNICEF’in raporunda, yoksulluğun pençesindeki çocukların durumu bir kez daha gözler önüne serildi.

UNICEF’e göre, çocukların toplum dışına itilmesi yoksulluğun ve gelir dağılımı adaletsizliğinin bir sonucu. Dünyadaki yoksul ülkelerde çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerinden yoksun olarak yetişmesi tehlikesi giderek büyüdüğüne dikkat çeken UNICEF, kalkınmakta olan ülkelerde doğan çocukların yarısının nüfus kaydı olmadığını tahmin ediyor. Bangladeş ve Afganistan’da çocukların sadece yüzde 7’si doğumdan sonra nüfusa kaydediliyor.  

ÇOCUK ASKERLER

UNICEF’in Almanya yetkilisi Schlagintweit, toplum dışına itilen çocukların durumunu şöyle anlatıyor: “143 milyon çocuk, annesi, babası veya ebeveynleri olmadan büyüyor. Bunun nedeni kısmen AIDS, kısmen de yoksulluk nedeniyle anne veya babanın çocuğunu terketmesi. 170 milyon çocuk, okula gitmek yerine çalışmak zorunda ve bu işler genelde sağlık açısından elverişsiz. Çocuklar eğitim alamadıkları için yaşam koşulları daha da kötüleşiyor. En kötü kadere çatışmalarda savaşan 300 bin çocuk asker sahip.”

Gazeteci Monika Lierhaus, 20 yıldır iç savaşın hüküm sürdüğü Kuzey Uganda’yı UNICEF’in bir yardım programı kapsamında ziyaret etti. Bölgede, 1,4 milyon kadın ve çocuk yıllardır kaçak hayatı yaşıyor. Bu kadınlardan biriyle konuştuğunu belirten Lierhaus izlenimlerini şöyle anlatıyor: “Bu kadın, bana çocuklarını isyancı ordusundan korumak için 4 yıldır her gece yalınayak bu kampa geldiğini anlattı. İsyancı ordusu tarafından kaçırılıp yıllarca bu orduyla yaşayan ve ölmemek için öldürmek mecburiyetinde kalan çocuk ve gençlerle konuştum.”

UNICEF, binlerce çocuk için 14 acil sığınma merkezi kurdu. Kaçak mültecilerin barındığı kamplar ise 300 bin kişinin temiz su ihtiyacını karşılacak durumda. Beslenme yetersizliği binlerce çeken çocuk, 11 merkezde tedavi altında.

ZORLA EVLENDİRMELER

Kalkınmakta olan ülkelerdeki 100 milyondan fazla çocuk ve genç büyük şehirlerde, korumasız bir şekilde ya rastgele işler yapıyor ya da fuhuşun veya insan tacirlerinin pençesine düşüyor. Tahminlere göre, 80 milyon kız çocuğu 18’ine gelmeden evleniyor. 73 milyon çocuk işçi ise 10 yaşın altında bulunuyor.

UNICEF Avrupa bölge yöneticisi Philipp O’Brien ise yoksulluğun sadece yoksul kalkınmak olan ülkelerdeki çocukları etkilemediğini, endüstri ülkelerinde de  yoksulluk içinde yaşayan çocuklar olduğunu söylüyor ve “Yoksulluk içinde yaşayan çocuklar kavramı sadece ekonomik yoksulluğu temsil etmiyor. Umut, beklenti, zaman, sevgi ve ilgi yoksulluğunu da anlatıyor. Genç insanların yetişmesinde bütün bunların etkisi var” diyor.

1120470cookie-check‘Çocuklar yoksulluk içinde yaşıyor…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.