Çocuklara, ‘sobe’ yasağı geliyor…

Bu tür çocuk oyunlarında, öğrencilerden güçlü olanların ötekilere karşı baskı, şiddet ve kötü davranış gösterdikleri savıyla, son zamanlarda tepkiler artmaya başlamıştı.. Bazı sayısal verilere göre, okul çocuklarında yaralanma, hatta ölümle sonuçlanan kazaların başında, teneffüs kovalamacaları gelmekteydi.

Washington Seattle’daki okullarda, geçen yıl kimi velilerin şikâyetleri üzerine başlatılan uygulama, ABD’nin öteki 49 eyaletinde hızla taraftar buldu. Okul yöneticilerinin aldıkları kararla, oyun çağındaki çocukların artık teneffüs saatlerinde ya da ders dışı zamanlarda, okul ve çevresinde kovalamaca oyununa kalkışmaları, saklambaç ve “ebeleme-sobeleme” oynamaları tamamen yasak kapsamına sokuluyor. 

Konuya yer veren “Fox-Tv ve Radyosu”nda yer alan bir açıklamaya göre, Seattle’daki “Spokane İlk Öğretim Okulu” Müdürü Bayan Terren Roloff’un öncülüğünü yaptığı yasaklama kararı, kısa sürede tüm ülke okullarından destek gördü. Kovalamaca ve sobenin çocuklar arasında bilek gücüne, kavgaya ve kafa tutmaya bir anda kolayca dönüştüğünü savlayan yasaklama taraftarlarına göre, bu türden oyunlar zamanla öğrenciler arasında ayrımcılık, cinsel taciz, ırk ve dinsel çatışmayla intikam duygularını da geliştiriyordu. Bu tür oyunların, öte yandan genç çocuklar arasında çeteleşme eğilimini arttırdığı, okullarda güven ortamını tamamen tehlikeye soktuğu da, iddialar arasında yer alıyordu.

ABD’de her yıl, bir çok okulda görülen silahlı saldırıların bu çeteleşme ve intikam duygularının sürmesinden kaynaklandığı dile getirilmekteydi . ABD’de görüşlerine başvurulan kimi pedagog ve sosyologlar, alınan karara arka çıkarken, bir çokları ise çekimser kalmak yönünde soruları yanıtsız bırakıyordu.

 Bu yasaklamalardan sonra, öyle görünüyor ki, ABD okullarının bahçelerinde çığlık çığlığa neşeyle koşuşturan, saklanıp sobelenen çocuk sesleri artık tarihe karışacak.

AÇIK GAZETE: Başkan George W. Bush’un çocukluğu mercek alıtna alınıp şiddet ögelerinin kökenine ulaşmak olası. ABD’li bilimcilere duyuruyur…

1123830cookie-checkÇocuklara, ‘sobe’ yasağı geliyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.