‘Çocuklarda obezitenin kaynağı Coca Cola’


Dünya’nın önde gelen içecek üreticisi Coca Cola, sindirimi kolaylaştırmak için ürettiği soda ve tatlandırıcıların, çocuklarda aşırı şismanlık sonucu oluşan Obezite hastalığına neden olduğu anlaşıldı,  firma ürünlerini toplamak zorunda kaldı.


Polonyalı velilerden gelen yoğun şikayetler üzerine araştırma başlatan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, çocuklarda aşırı şişmalık yaratabileceğinde şüphe duydukları ürünler üzerinde araştırma başlattılar.


Sağlık Bakanlığı yetkileri, yaptıkları araştırma sonunda, Coca Cola firmasının ürettiği soda ve tatlandırıcıların çocuklarda  aşırı şişmanlığa yol açtığını ortaya çıkardılar.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Coca Cola Polonya’nın kadın sözcüsü Iwona Sarahman, Eylül ayında okula başlayacak çocuklara Coca Cola’nın ürettiği soda ve tatlandırıcılar yerine su ve meyva suyu satacağız” dedi.


OBEZİTE?
Hareketsizlik ayrıca insanın baş düşmanı olan “şişmanlığı” da birlikte getirmektedir. Alınan besinlerden sağlanan enerji, harcanmadığı zaman, deri altında yağ birikimi başlar. Şişmanlığın beş temel nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler şunlardır:
1)Aşırı beslenme
2)Hareketsiz yaşantı
3)Hormonal dengesizlik
4)Metabolik bozukluk
5)Psikolojik faktörler


Bu olaya tıp dilinde “obesity” adı veriliyor. Şişmanlık, sonucunda kronik çeşitli bozukluklar insan ömrünü kısaltmaktadır. Şişmanlığın getirdiği hastalıklardan en önemlisi, kalp-damar sistemi rahatsızlıklarıdır. Kalp kasını besleme görevi olan koroner damarların çeperlerinde yağ birikimi, ileride tıkanıklıklara yol açmaktadır.


Normal vücut ağırlığının yüzde 20’sinin üzerinde olan kişileri “şişman” diye adlandırılıyor. Şişmanlığın insan sağlığı üzerinde yaptığı olumsuz etkiler çeşitli araştırmalarla ortaya konulmuştur. Yapılan bir çalışmada 40-44 yaşları arasındaki, normal ağırlığından yüzde 20’ daha şişman olan kişilerde ölüm oranı, şişman olmayanlara oranla yüzde 30-40 daha yüksek bulundu. Aynı yaş grubunda yüzde 40 ve daha fazla şişman olanlarda ise ölüm oranı  yuzde 80 daha arttığı gözlenmekte. 50 yaşındaki bir kişinin olması arzu edilen vücut ağırlığından 25 kg daha fazla olması, beklenen yaşam süresini, şişman olmayan bir kişinin yarısına indirmektedir.
 
Türkiye’de yapılan çalışmalarda yetişkin erkek nüfusunun yüzde 26. 4’ ü hafif, yüzde 7. 6’ sı ileri derecede şişmandır. Kadınlarda hafif şişmanların oranı yüzde 38. 5, ileri derecede şişmanların oranı ise yüzde 25.6’ olduğu belirtiliyor.


İLGİLİ HABER: DİSK: Coca Cola içmeyin!

721650cookie-check‘Çocuklarda obezitenin kaynağı Coca Cola’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.