Çocukların okul ve kreş sorunları

Çocuğun fiziksel görünüşünün kalıtımla geldiği inkâr edilemez. Buna zekâ, öğrenme yeteneği gibi özelliklerini de ekleyebiliriz. Ama şu bilinmeli ki; huysuzluğu, tembelliği, ya da çalışkanlığı sonradan zamanla öğrendiği, edindiği özellikleridir. İyi ve kötü olma özelliğini içinde taşıyor olduğunu kabul edersek, bunları açığa çıkarmak için bizlerin destek vermesi gerekir. Olaylar ve yaşadığı ortam çok önemlidir. İşte bu noktalarda eğitim ve öğretim önem kazanır. Oturulan sokak, edinilen arkadaşlar; anne babasıyla olan iletişimi hepsi birer düzenleyici olur çıkar.  


Çocuğun fizik bakımından mükemmel olması, zekâsının yerinde olması oluşan tohumun sağlığıyla ilgilidir. Evliliklerin daima tıp kurallarına uygun olarak yapılmış olması gerekir. Bu gün tıp, akraba evlilikleriyle çocuk edinmede risklerin taşındığını kanıtladı. Pek çok toplumda akraba evliliklerden kaçınılmakta. Böyle bir evlilik yapılmak isteniyorsa çocuk sahibi olmamak için gerekli önlemler alınarak, sorun yaşanmayabilir. Çocuk sahibi olmamak gibi.  Düşünüyorum da hangi evli çift çocuk sahibi olmak istemez. Dünyanın en güzel birlikteliği, en yüce sevgisi değil mi yavrumuza duyduğumuz sevgi. Büyüdükçe daha çok sevmez miyiz çocuklarımızı?


Çocuğun Okulla Başlayan Sorunları


Çocuklar okula başladıklarında evinden ayrılma sıkıntısını yaşarlar. Oyuncaklarından, sevdiklerinden, onlarla ilgilenen kişilerden uzak kalmak hoşlarına gitmez. Annelerin kaderi böyle zamanlar da bir süre de olsa çocukla okula gitmek olur. Bir süre sonra her şey normale dönerse olay çözümlendi demektir.


Sonradan Çıkan Sorunlar


Bazen çocuk okulu bir andan benimseyerek ailesini sevindirir. Ama hiç beklemedikleri bir anda sorunları başlayabilir. Özellikle haftanın ilk günleri; karnı ağrır midesi bulanır. Gitmemek için  nedenleri vardır. Sizi öyle bir hale getirir ki şaşırır kalırsınız. Bir uzmana danışmak zorunda bırakacak kadar ağlar. 


Sakın siz onun karnının ağrımadığını, midesinin bulanmadığını sanmayın, gerçekten o sıkıntıları yaşar. Genelde bu durum; üzerine çok düşülen çocuklarda olabileceği gibi, okulda bir sıkıntısı olan çocuklarda da görülür. Bunları uzman kanalıyla çözmek en doğrudur.  


Çocuğunuzun yaşamının çok uzun bir zamanı okulda geçecektir, oraya severek giderse yararlanır. İsteyerek giderse çok daha başarılı olur. Buna kendisinin inanması gerekir. Okul sorunları ister aniden ortaya çıksın, ister ilk günde görülsün hiç farkı yoktur. Ortadan kalkmıyorsa, çözümlenemiyorsa, sorunlar çok büyütülmeden eğitimli kişilerden destek alınmalı.                   


Çocuğun Yuvaya Kreşe Gitmesi


Çağımızda kreşler ve çocuk yuvaları çocuklarımızın en güzel şekilde eğitilmesi için projeler üretirler. Bunları hem kendi açılarından yaparlar, tercih edilmek isterler; hem de bu dünyaya yararlı hizmet sunma hedefindedirler. Yuvaya başladığında altını kirletmediği halde, kirletmeye başlayan çocuklar vardır. Etrafına tokat atan, hırçınlaşan çocuklar da görülür. Belli ki o ortamda olmaktan hoşnut değiller. Bu sorunların hepsini yaşamasanız da bir kaçını, ya da benzerlerini yaşayabilirsiniz. Çocuğa sabırla yaklaşmak onu anlamak, çözmek gerekir. Yuvadan kaynaklanan sorunlar olabileceği gibi, oradaki tek bir eğitimciden kaynaklanan sorunlar da olabilir.  Anne baba davranışlarındaki eksiklikleri, yanlışlıkları göz ardı etmemek gerekir.  Bazen de çocuğun bir rahatsızlığı olabilir. Çocuğun okul huzursuzluğu önemli, çözümlenmeli diye düşünmeliyiz. 
             

702790cookie-checkÇocukların okul ve kreş sorunları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.