Çocukların yarını

Bunun  nasıl yapılacağı ve nasıl başarılı olunacağı  üzerine sayısız kelimeler yazıldı.  Bununla beraber, anne babalar, büyük anne babalar, teyzeler, amcalar, veya sadece arkadaşlar olsun tüm yetişkinlerin erişeceği bir yöntem vardır.


Çocukları anlamak ve eğitmekle karşı karşıya gelindiğinde çocuğun gözlerinin içine bakmamıza ihtiyacımız vardır. Bu küçük  akıllardan ne geçtiğini bilmek zorundayız.


Çocukların, küçük insanlar olduğunu hatırlamak  zorundayız. Onlara bu görüş açısından bakmakla bizim, başkaları tarafından nasıl göründüğümüzü anlamada bize yardım edecektir. Onlar,  büyüklükte, otorite ve güçte  daha büyük olduğu hayal edilen  insanların dünyasına minicik getirildiler. Yeni yürümeye  başlayan bir çocuk için, yetişkinler ya koruyan, rahat ettiren  ve yardım eden  yada mükemmel bir gözdağı olabilir.


Çocukların,  küçük yetişkinler olmadığı, ve onları yetişkinler olarak görme hatasını yapmamamız gerektiği belirtilecek  önemli  diğer bir noktadır.


Çocukluk, hayatlarında en mutlu zamanlarından bir olmalıdır. Onları çocukluktan acele  çıkarmak için  veya onu tamamen  onlara özlettirmeye neden olmak  için vakit yoktur. Onların, zevk almalarını sağlayalım. Bir anne baba  olarak, zaman içinde, iyi eğitilmiş yetişkinler olmaları için  gereken moral prensiplerini içlerine inşa etme fırsatını ele geçirebilirsiniz.


Küçük çocuklarla ilgilenirken, bize gönderdikleri  işaretleri yorumlayabilmemiz gerekmektedir. Örneğin, ağlamak, sinirli anne baba tarafından dayaklar atmak için asla bir davetiye olmamalıdır. Ağlama veya sızlanma, yeni doğan bebekler için ihtiyaçlarını ifade etmelerinin doğal bir yöntemidir. Annesinin dölyatağında himaye edilen çocuk, doğduğunda kendi görüş açısından kalpten bir ağlamayla  her yönüyle vokal yapabilmelidir.


Çocukların kendi kendilerine çabalarını ifade etmelerini cesaretlendirmek iyidir. Kendi görüş açılarından sorunları açığa vurabilir, ve açık bir şekilde anlaşılan bir sorunu çözmek çok daha kolaydır.


Fakat, gerçekte olan, çocukların söylemlerinin büyük bir  yüzdesinin ihmal edilmesidir. Bazı çocukların çevrelerini kapatmaları bile isteniyor. Anne babalar, bir çocuk  yetiştirmenin kısa programının olmadığının  farkına varmaları gerekmektedir. O,  sabır, sevgi, anlayış ve bedel gerektirir.


Çocuk ihmali, çocuğa kötü muamele ve çocuk eksikliği zorlayıcı neden  değildir. Onlar, insanoğlu olarak, bizim tercihlerimizdir. Çocuklar, kendi anne babalarını, kendi rengini, kendi ailelerinin gelirini veya kendi çevrelerini seçmiyor. Kendi yaşama, muvaffak olma, eğitilme, sağlık, sığınma, temiz su ve yeteri kadar yemek yeme şansları, doğum günü piyangosuna bağlı olmamalıdır.


Bunlar, iyi, şefkatli ve duyarlı herhangi bir milletin her çocuğa sağlayacağı temel insan haklarıdır.



Çocukların ihtiyaçları, sulh döneminde veya karışıklık zamanlarında karşılanması gerekir. Onların ihtiyaçları, ekonomi büyüse de  veya çökse de karşılanmalıdır. Çocukların ne sesleri ne de oyları  vardır. Sizinkilerden başka.   Her çocuk emniyetli, sağlıklı ve eğitimli olana kadar bugün ve her gün lütfen sesinizi yükseltin.


İhtiyacını hissettiğimiz birçok şey bekleyebilir, fakat bir çocuk bekleyemez. İçinde oldukları zamanda kemikleri şekil alıyor, kanları yapılıyor ve akılları gelişiyor.


İkinci dünya savaşının olduğu günlerde Winston Churchill, “Herhangi bir toplum için, sütü bebeklere vermekten daha hoş bir yatırım yoktur.” demişti.


Hepimiz, hükümetimizin, emziren annelerin bebeklerini 6 aylık olana kadar onlara meme vermelerini sağlayacak olan bir beslenme programı için $1.2B bütçeden ayırdığını biliyoruz.
Diğer şeyler arasında, bu program, genç çocuklar ve hamile anneler için mikro beslenme sağlayacaktır.


Bu yüzden, Guyana’da   sağlık güvencesi vardır, fakat bizim çocuklarımız, kendi kendilerine bu güvenceye erişemeyeceğini  hatırlamamız gerekir. Hükümet tarafından  onlar için yapılan erzaktan çocuklarının gerektiği kadar yararlanmasını sağlamak, anne baba ve vasilerinin sorumluluğundadır. Çocuklarımızın, sağlıkta, kaliteli okul öncesi, devlet okullarını ve her yönden gelişmelerini sağlayacak okul sonrası programlarını gerektiği kadar sağlayacak anne babalara ihtiyaçları vardır.


Ve onlara “Yarın” diyemeyiz.


Hatırlayın, onların yarını   ŞİMDİ !


(   Ms Anoopwattie Veeren eski bir müdürdür ve Kadınların İlerleme Organizasyonu (WPO)’nun önde olan bir üyesidir.   )


* İngilizce Matematik Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den çevrilmiştir.
   Web sitesi: http://www.pekiyi.150m.com   E-mail: [email protected]

687540cookie-checkÇocukların yarını

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.