Çocuğunuzun yapısı

Çocuklarımız tıpkı bizler gibi ya içe dönük olarak yaşarlar ya da dışa dönük. Hiçbir ebeveyn dışa dönükler normal, içe dönükler normal olmaz gibi bir görüş ileri süremez. Çocuğumuz veya sevdiklerimiz; ister içe dönük ister dışa dönük olsun, normal davranışlar sergiliyorsa bir sorun yoktur. 


İki tip insanın da normale yakın olan özellikleri varsa normal insanlardır. Yaşamlarında bir sorun yok demek diye düşünebiliriz. Genelde çocuklarımızı bazen dost kazanması, sosyal olması için itekleriz. Bazen de biraz kendine yetmesini öğrenmesini bekleriz, ama onu içe dönük dışa dönük diye tanımladığımızda ne kadar rahat edeceğimizi, onunla daha güzel ilişkiler kurabileceğimizi hiç düşünmeyiz. Herkesin ayni yapıda olması benzer yaşaması zaten olanaksızdır. Bazen iki çocuğumuz bile birbirine benzemeyebilir.


İçe dönük Yaşayanlar


Bu insanlar genelde başkalarını düşünerek yaşarlar. Onlarla geçinmek çok kolaydır.  Kendilerini devamlı kontrol altında tutarlar. Bu tip insanlara psikolojide FLEGMATİK diye bir terim kullanılır.


Belki onlarla eğlenceli bir yaşam geçirilmeyebilir, ama böyle biriyle anlaşmak kolay olabilir. Genelde sakin sessiz yapıda olan sevdiklerimizin, çocuklarımızın içe dönük olduğunu kabul etmeliyiz. Onlar için her olay ciddidir. Ben bazen, uzmanların kolaylıkla çözebileceği bir soruyu kendime sorarım; onlar sakin oldukları için mi içe dönüktür, ya da içe dönük oldukları için mi sakindir? 


Bu itidalli kişilerin pasif yaşamlarını kabul etmeliyiz. İtina ile yaşarken siz yanlarında çok rahat olabilirsiniz, davranışlarının getireceği bazı sonuçları da beğenmemeniz önemsizdir. Duygularını iyi kontrol edebilmesi, belki de duygusal sorunlarını azalttığı için sizi mutlu edebilir. Onların yanında ahlak kurallarının ayrı bir önemi vardır.


Hiç kimse dört dörtlük olamaz, dört dörtlük olmak için de sizin düşünceleriniz geçerli olmayabilir. Kendi çocuklarınızın bile nasıl bir kişilik barındıracağına siz karar vermemelisiniz. Normal olması, normal davranışlar sergilemesi size yetmeli.                                   


Dışa Dönük Yaşayanlar


Bu özelliktekilere SANGEN sözcüğü kullanılır.  Dışa dönük biri normal davranışlar sergiliyorsa sizi gülümsetebilir. Bu özellikli çocuğu olanlar sık sık yakınabilirler, ama yaşadıkları güzellikleri unutmamaları gerekir. Okumak ve çalışmakla pek ilgileri olmaz, yaşam şartları bunları okumaya ve çalışmaya zorlasa da hoşlanarak yapmazlar. Kurallar çoğu zaman onlara göre değildir. Çabucak kızabilirler, bunun yanında şakadan hoşlanırlar; gülmeyi eğlenmeyi severler.


Sosyal, konuşkan çocuk yetiştiren biri daima övünür. Dışa dönük yaşayanlar bazı işlerde kolayına kaçarlar. Canlıdırlar. Tasasız görünürler. Önderlik özellikleri de vardır. Çok konuşkandırlar, konuşkanlıklarıyla dikkati çekerler.


Onlar Bizim Çocuklarımız


İster SANGEN ister FLEGMATİK olsun onlar bizim çocuklarımız. Kişisel yapılarına göre normal davranışlar sergiliyorlar. Mutlu yaşasınlar, tehlikelerden ve zararlı etkileşimlerden uzak kalsınlar yeter. Onların normal davranışları bizi mutlu etmeye yeter diye düşünüyorum.                    

702550cookie-checkÇocuğunuzun yapısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.