ODTÜ’de ‘5 bin fidan’a müdahale

ODTÜ’de 5 bin fidan dikerek ODTÜ’den geçecek olan yola tepki göstermek isteyen öğrencilere Çevik Kuvvet ekiplerince TOMA ve Akrep’lerle müdahalede bulundu.

Fidan dikme eylemi sonlandıran öğrenciler dağılırken belediye işçilerinin inşaat arazisine dikilen fidanları sökmeye çalışması fitili ateşledi. Bu duruma tepki gösteren öğrencilere polis müdahale etti. Yüzlerce polis az sayıdaki öğrenciye TOMA ve akreplerle karşı koydu. Öğrencilere gaz, ses bombası, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahale edilirken 4 öğrenci yaralandı, 2 öğrenci de yoğun gaz nedeniyle bayıldı. Atılan gaz bombaları ağaçları tutuşturdu. Öğrenciler polise karşı barikat kurarak plastik mermilere havai fişeklerle karşılık verdi. Hacettepe Üniversitesi öğrencileri de çatışma haberinin duyulmasının ardından Beytepe Forumu’nu iptal ederek ODTÜ’ye geçti. Gece geç saatlere kadar süren çatışmalarda ODTÜ Kampusü A4 kapısı gaza boğuldu. Olaylar sırasında 1 öğrenci gözaltına alındı. Çatışmalar devam ederken kampus alanına bir akrebin girmesi de tepkiye neden oldu. ODTÜ’lü akademisyenler polisle görüşürek akrep aracının kampusten çıkmasını istedi. Polis ise arızalanan bir belediye otobüsü bulunduğunu ve otobüs ayrılmadan kendilerinin çekilmeyeceğini ifade etti. Bu sırada CHP Edirne Milletvekili Kemal Degirmendereli de polisleri ikna etmek için uğraştı. Polis helikopteri de tüm gün boyunca ODTÜ üzerinde alçak uçuş yaptı.

ODTÜ GÖKÇEK’E AĞAÇ PARASINI İADE ETTİ

ODTÜ’lü öğrenciler, akademisyenler, mezunlar ve yurttaşlar birlik oldu, ODTÜ ormanına binlerce fidan dikti. Fidan dikimi sırasında bir yandan ağaçlara Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin isimlerinin ve yaşlarının yazılı olduğu tişörtler asıldı. Polis barikatının önüne fidan dikmeye çalışan bir öğrencinin fidanına bir çevik kuvvet amiri tekme atınca kısa süreli gerginlik yaşandı. ODTÜ’lü öğrenciler “Kimyasal Tayyip, beton Melih” ve “TOMA boş durma fidanları sula” sloganları attı. İnşaat arazisine dikilen fidanları belediye işçileri ve iş makineleri söktü. Tepki gösteren öğrencilere taş atan işçiler, Hadi İskit isimli ODTÜ öğrencisini kafasının yarılmasına neden oldu.

ODTÜ ormanına Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yapılan gece baskını sonucunda kesilen binlerce ağacın yerine ODTÜ’de fidan dikme eylemi yapıldı. Eylem için ders bırakan ODTÜ’de inşaatın olduğu alana ve inşaatın yanına binlerce fidan dikildi. ODTÜ’lü öğrenciler, akademisyenler, mezunlar ve yolun yapıldığı 100. Yıl Mahallesi sakinleri yanlarında getirdikleri fidanları ODTÜ arazisine ekti. Eylem sürerken inşaat çalışmaları da onlarca kamyon, iş makinesi ve kepçeyle sürdü. İnşaat alanı ile fidan dikilen ODTÜ arazisine arasına barikat kuran çevik kuvvet polislerine 10 TOMA ve 6 akrep eşlik etti. Fidan dikimine başlandığı sırada bir çevik kuvvet amiri dikilen fidana tekme atmak isteyince ortam gerildi. Kısa süreli gerginliğin ardından Emniyet amirlerinin çevik kuvvet amirini bölgeden uzaklaştırmasıyla gerginlik sona erdi. Gerginlik sonrasında ODTÜ’lü öğrenciler slogan atmaya başladı. Öğrenciler, “Kimyasal Tayyip, beton Melih”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Gökçek elini ODTÜ’den çek” ve “TOMA boş durma fidanları sula” sloganları attı. Öğrenciler daha sonra ODTÜ ormanının girişine üzerinde “ODTÜ ormanına girmek tehlikeli ve yasaktır” yazan bir pankart astı. Eyleme CHP Milletvekilleri Aylin Nazlıaka, Levent Gök, Oğuz Oyan, İzzet Çetin de destek verdi.
‘Yasadışı çevre katliamı’

Fidan dikme eylemi sırasında ODTÜ öğrencileri, öğretim elemanları, çalışanları, mezunları ve Ankara halkı adına basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı yapan Prof. Dr. Ali Gökmen, söz konusu yolun Ankara’da yeni rant alanları yaratmayı hedeflediğini belirtti. Gökmen, yol inşaatın hukuksuz olduğunu belirtirken, “Söz konusu bölge itiraz süresi sonuna kadar geçerliliği olmayan Koruma Amaçlı İmar Planı’nı içerisinde bulunmaktadır” dedi. Gökmen açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gece baskını sadece ODTÜ arazisine yapılan izinsiz bir giriş değil, aynı zamanda yasadışı bir çevre katliamıdır. Ayrıca duyurulan planda yapılan değişiklikler, bu yolun öncelikle 100. Yıl semtinde ve Ankara’da yeni rant alanlarının yaratılması hedeflendiğini açıkça göstermektedi. Ulaşım sorununun toplu taşıma ile çözüleceği artık tüm dünyada kabul görmüşken 20 yıldır bir metre metro yapılmamıştır. İnşa edilen yolların ve köprülü kavşakların trafiği rahatlatmasının söz konusu olmadığı her gün çok iyi görülmektedir.”

Öğrenciler dikti işçiler söktü

Öğrencilerin ODTÜ arazisi olan inşaat alanının dışına diktiği fidanlara dokunulmadı Ancak ağaçların söküldüğü alana dikilen fidanlar ise daha sonra belediye işçileri ve iş makineleri tarafından söküldü. Bu sırada bazı belediye işçilerinin öğrencilere taş attığı görüldü. ODTÜ öğrencisi Hadi İskit’in işçiler tarafından atılan taşlar nedeniyle kafası yarıldı. Araya giren polis durumu yatıştırırken inşaat alanında bulunan fidanlar söküldü. (Mert Taşçılar / Cumhuriyet)

1399560cookie-checkODTÜ’de ‘5 bin fidan’a müdahale

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.