OHAL intiharları: 9 ayda en az 37 kişi kendini öldürdü

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana çoğu Fethullah Gülen cemaatiyle ilişkisi olduğu iddiasıyla 145 bin civarında kişi meslekten ihraç edildi ya da açığa alındı. OHAL nedeniyle 9 ayda en az 37 kişi kendini öldürdü.

Açığa alınanlar arasında barış imzacısı (Barış İçin Akademisyenler bildirisi imzacısı) olan ya da muhalif sendikalara üye olan çok sayıda kişi de var.

20 Temmuz’dan bu yana basında yer alan haberlere dayanarak BBC Türkçe’nin elde ettiği verilere göre, açığa alınan, tutuklanan ya da meslekten ihraç edilen çeşitli meslek gruplarından -çoğu kamu görevlisi- en az 37 kişi intihar etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da bugün yayımlanan OHAL intiharları raporunda ise, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 35 intihar tespit ettiklerini açıkladı. Ulusal ve yerel basın yayın kuruluşlarında yer alan haberler, polis tutanakları ve resmi makamların açıklamaları derlenerek oluşturulan raporda, “Bu yalnızca bir durum tespitidir. Araştırmalar devam etmektedir” ifadeleri yer aldı.

Son olarak dün yapılan polislere yönelik operasyondan sonra iki intihar haberi daha geldi. Açığa alınan 9 bin 103 polis memurundan ikisi ikisi haberi aldıktan kısa süre sonra Ankara ve Osmaniye’de yaşamlarına son verdiler.

24 farklı ildeki bu intiharların neredeyse yarısında, devletin tahsis ettiği beylik tabancaları kullanıldı. 8 kişi ise tutuklu ya da gözaltında iken cezaevi ya da nezarethanede intihar ettiler.

Ayrıca Karabük’te polis memuru Zeki Cezayirlioğlu ve Trabzon’da başkomiser Fatih Ezber, suçsuzlukları ispatlanıp göreve iade edilmelerine rağmen, yaşadıkları bunalımdan çıkamayarak mesleğe döndükten sonra intihar etti.
Çorum’da bir okulda müdür yardımcısıyken açığa alındıktan sonra, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde intihar eden Ergülü Yıldız’ın kardeşi Bekir Yıldız BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Haksızlığa uğramış hissediyoruz. Biz memlekette dik duran insanlarız. O yüzden kimse bize FETÖ’cü diyemez” diye konuştu.

‘Toplumda mağdur psikolojisi yaratmak istiyorlar’

Hükümet ise ilk günden beri OHAL kapsamında çıkarılan ve birbirinden bağımsız pek çok konuda düzenleme getiren KHK’ların, Fethullah Gülen cemaatiyle mücadele konusunda gerekli olduğunu savunuyor.

Toplu olarak meslekten ihraçlara ilişkin hükümet yetkililerinden zaman zaman, ‘At iz it izine karıştı’, ‘Sapla samanı iyi ayırmak gerekiyor’, ‘Kurunun yanında yaş da yanıyor’ gibi açıklamalar gelse de, OHAL’de birbiri ardına yayımlanan 21 KHK’da ihraçlar devam etti.

15 Temmuz’dan sonra fiili olarak darbe girişiminde yer almayan, ancak cemaat üyesi olabileceği düşünülen binlerce kişinin de ihraçla ‘cezalandırılmasının’ ne kadar hukuka uygun olduğu da tartışılan konular arasında yer alıyor. Fundanur Öztürk / BBC Türkçe

2084560cookie-checkOHAL intiharları: 9 ayda en az 37 kişi kendini öldürdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.