Okinawa’yı 6 Milyar $’a terk edecekler

Japonya’nın kuzey-batı açıklarında yer alan Okinawa takımadalarındaki Amerikan askeri varlığını kaldırmak üzere Japonların teklif ettiği yıllık 2 milyar Dolarlık ödeme sözünü ABD’nin oradan çekilmek için yeterli görmediği ileri sürülüyor.
Amerikan askeri yetkililerinin yaptığı hesaplamalara bakılırsa, deniz piyadelerinin adalardan çekilmesinin bedeli 6 milyar Doları aşmaktaydı.

Ancak Japonya ile süren iyi ilişkiler nedeniyle ABD hükümetlerinin bugüne kadar uyguladığı anlaşmacı politikaların gerekirse askıya alınacağı, sert tedbirlere başvurulacağı da bildirildi.

Geçen seçimlerde Japonya’da iktidara gelen sol eğilimli DPJ-Japonların Demokratik Hareketi Partisi’nin Washington’la bu konuda yürütülen pazarlıklara artık bir son vermek kararında olduğu açıklamalar arasında yer aldı. DPJ’nin, bugüne kadar Okinawa takımadalarında bulunan Amerikan askeri varlığını, resmi işgale karşılık, yılda 2 milyar Dolar ödemeyle desteklemesine de bu yıl son verileceği yönündeki açıklaması yakın gelecekte Washington-Tokyo arasında diplomatik bir krizin ilk işareti sayıldı.

Amerikan piyadelerinin, Pasifik Okyanusu üzerinde en yakında bulunan Guam takımadalarına taşınması için bir kereye mahsus olarak Pentagon 6 milyar Dolar talep ediyor. Japonya’nın güvenliği için orada bulunulduğu savıyla hareket eden Amerikan siyaseti, deniz piyadelerine yılda 3.6 milyar Dolar harcandığını, bunun 2 milyarının Tokyo tarafından verildiğini kabul ediyor. Okinawa’da bulunan 8 bin piyadenin yanı sıra 47 bin civarında Amerikan sivil görevlisi de eğer Tokyo istenen parayı verirse, Guam’a bu yıl nakledilecek.

Tarım ve balıkçılık açısından Japonlar için değerli olan Okinawa adaları sorununun Japonya’da uzun zamandan beri görülmeyen bir milli dava şekline bugünlerde bürünmesi, “Japon şovenizmi”nin tekrar başlaması yönünde duyulan kaygıları bölgede artırdı.

107 bin Japon askerinin hayatını kaybederek savunamadığı Okinawa takımadalarını, 1945 yılında 82 gün süren cephe savaşları sonunda Amerikan kuvvetleri işgal etmişti. İşgal sırasında 4 bin civarında Amerikan askeri de hayatını kaybetmişti.

FOTOĞRAF: Brittanica.com arşivinden, Amerikan piyadelerinin Okinawa çıkartması

1501370cookie-checkOkinawa’yı 6 Milyar $’a terk edecekler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.