Oktay Ekşi: Endişeli ama iyimserim

Turkish Forum UK Trust, Oktay Ekşi’yi Londra’da ağırladı. Salieri Restaurant’daki sohbetli yemeğe eşi Prof. Aysel Ekşi ile gelen Oktay Ekşi, Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirdi.

Yemeğe İngiliz İşçi Partisinden milletvekili adayı Ayfer Orhan, Basın Müşaviri Orhan Tung, Baskonsolosluk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar, İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Şener Sağlam, BTGB Başkanı Kemal Erdemol, İngiltere Kadın Platformu kurucusu Nilgün Yıldırım, Star Medya Grubu Başkanı işadamı Ali Özmen Safa ile Turkish Forum yönetici ve üyeleri katıldı.

Ekşi Londra’da katıldığı toplantıda Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirirken, “Birlikteliğin yerini bölünmelerin egemen olduğu gelişmeler yaşanıyor. İtiraf edeyim endişelerim var ama yine de iyimserim” dedi.

SAFA’LARIN YÜZÜĞÜNÜ TAKMIŞ

Konuşmasına Gazeteci Mihrişah Safa ile eşi Turkish Forum Başkanı Zeren Safa’nın nişan yüzüklerini taktığını hatırlatarak başlayan Oktay Ekşi, 1962 yılından itibaren üç buçuk yıl Londra’da konsoloslukta mahalli katiplik yaptığını söyledi.

O yıllarda Türkiye’den haber alma zorluklarından söz eden usta gazeteci, “Şimdi haftalık (toplum) gazeteleriniz var. Bugünkü Londra Türkçe basını, kırk yılda Türk kökenli insanların hangi noktaya geldiğini gösteriyor” dedi.

Ekşi Türkiye gündemine ilişkin olarak da şunları söyledi:

“İtiraf edeyim yüreğimde endişeler var ama ünlü İngiliz politikacı Winston Churchill’in, ‘Demokrasilerde halk bütün yanlışları yaptıktan sonra doğruyu bulur’ sözünün hala doğru olduğuna inananlardanım. Üzgünümki Türkiye çeşitli bölünmeler süreci yaşıyor. Ama demokrasinin, beni endişelendiren hususları tamir edici rejim olduğuna inandığım için umutsuz olmaya lüzum yok. Çağdaşlaşmış bir Türkiye özlemi içinde olan vatandaşlarla; çağdaşlaşmayı istiyormuş gibi görünen ama özünde bunu istemeyen insanların karşıtlığı iki yüz yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Bunu sosyal, hukuk ve demokrasi açısından değerlendirdiğimizde ümitsiz olmadığımı söyleyebilirim…”

Sorunların hukuk çerçevesi içinde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Ekşi, medyaya yönelik baskılara rağmen ifade özgürlüğünün engellenemeyeceğini sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda, Ekşi’ye Turkish Forum adına yönetim kurulu üyesi Birol Yiğitcan tarafından plaket takdim edildi. Ekşi, haftaya bir kongreye katılmak üzere KKTC’ye gidecek…

TÜRK FESTİVALİ OLACAK…

Turkish Forum eski Başkanı Hasan Taşlıca da iki yıl aradan sonra bu yıl Thames Nehri çevresinde yeniden düzenlenecek olan “Türk Festivali” hakkında, konukları bilgilendirdi. Türk Festivali fikrinin 2004 yılında gündeme geldiğini hatırlatan Taşlıca, 2007 yılına kadar geleneksel olarak düzenlenen festivalin son iki yıldır yapılamadığını söyledi.

Britanya Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Kemal Erdemol da yaptığı kısa konuşmada, “Türk medyasının önemli figürlerinden biri olan Oktay Ekşi’yi dernek olarak ağırlamamız gerekirdi ama olmadı” diyerek, bir dahaki seferde konuk etmek istediklerini bildirdi. Mesleğe Babıali’de başladığını hatırlatan Erdemol, Ekşi’yi, sürekli kirlenen Türk medyasında temiz kalan adalardan biri” olarak tasvir etti.

830820cookie-checkOktay Ekşi: Endişeli ama iyimserim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.