Okuyacaklar ama anlamayacaklar!

Beyaz yakalı işçilerin oluşum sürecine merak edip hiç baktınız mı?


Beyaz yakalı işçiler okuma yazma bilmeyen ve hesaplardan anlamayan kişilerin yanında bu okuma yazma ve hesap yapma yeteneklerini kullanarak bir ayrıcalık kazanmışlardır. Bu kazanımlarını kendilerinden sonra gelen kuşağa da aktarmışlardır. Çalışanları hep aşağılık olarak gören kesim, aşağılık kesimden hiçbir şey öğrenmeyecek ve her zaman bunlara muhtaç olarak yaşamıştır.


Memurluk ya da katiplik, okuma yazma bilmeyen ve hesap yapmaktan aciz olan kişilerin ya da ailelerin yanında kendilerine ayrı bir konum elde etmeleri ile başlar. Devlet kavramının oluşması ile birlikte halkına güvenmeyen devlet, kendisini korumak için ve denetim sağlayabilmek için bu okumuşlara ihtiyaç duydu. O kesim ise her zaman işlerini büyük bir ciddiyetle ve sadık bir şekilde yapmışlarıdır, çünkü gelecek kuşak olan çocuklarına bu yeteneklerini bırakacaktır. Memurun çocuğu memur olması tesadüfi değildir!


Eski dönemlerde yani henüz ulus devlet yaratılmadan önce dinin hakim olduğu dönemlerde bu okumuş yazmış kesim kiliselerde ve kutsal yerlerde de gözükmeye başlaması tesadüfi olarak düşünmüyorum, çünkü bunlar tanrı ile aracı olacak bir konuma da gelmişlerdir. Çünkü kutsal kitapları okuyanlar ancak aracı olurlar! Tanrı ilk olarak konuş demedi, oku dedi insana! Ama okuyan insan sayısı hep az olmuştur. Asıl önemli olan okuduğunu anlayan insan sayısı hep toplum içinde çok küçük kesimi oluşturur! Peygamberlerin hepsinin okuma yazma sahibi insan olması görüldüğü gibi tesadüfi değildir. Onları temsil edenlerinde elbette okuması olacaktı, fakat anlamaları zorunlu değildi, olduğu gibi yani ezberlediklerini toluma aktarmakla yükümlüydüler. Birçok aktarıcı ezberlediklerini iyi anlamadıkları için verdikleri kararlarda hep çelişkiyi yaşamışlardır, çünkü ezbere konuşalar doğru karar veremezler!


Ulus devletin doğumu ile birlikte, din ve ayrıcalıklı sınıf kendi yerine başka birilerine bırakırken, kendi karanlığını da yanında taşıyordu. Gelen belki eskisinden daha büyük karanlık çağı da taşıyordu! Ortaçağ karanlığını atlatanlar, yeniçağda büyük yıkımların olacağı savaşları ve doğanın dönüşümünü de davet ederken, okuma yazma bilenlerin oranı eskisine göre artmış durumdaydı, üstelik nüfusun artması genel içindeki oranı da değiştirmiyordu! Okuma yazma oranı artmış ama okuduğunu anlayanların oranı daha da azalmıştı!  Teknolojinin hızlı ilerlemesi, en ücra köşedeki insana ulaşırken, bilgi bombardımanı altında kalan insan beyni, yaşadıklarını algılayamaz konuma gelmişti. Ulus devleti kendisini yeniden biçimlendirirken, toplumsal direnişe karşılaşmadan, yağdan kıl çeker gibi uyuşturulmuş beyinlerin gözü önünde dönüşümünü sürdürüyor. Ulus devletler yok olacağına, aksine yeni ulus devletler doğuyor, yeni doğan ulus devletler birleşmiş milletlere başvuru yaparken dahi, bazı uyuşmuş beyinler ulus devlet sona geldi, yaşasın birleşik devletler diye haykırıyordu!


Gelen birleşmiş milletler ise, ulus devletleri işgal ediyor, yeni ulus devletler yaratırken, en kutsal bilinen mekanlar ve tarihi yerler imha ediliyor, insan geçmişinden koparılıyordu! Geçmişi olmayan insan topluluğundan her şey yaratabilirsiniz! İsterseniz ilk zamanlar ayrıcalık verilen okuma yazma bilenler gibi onlara yeni görevler verilir ve sadık olarak çalışmaları sağlanabilir! Sadık ve sorunsuz köleler yaratılıyor, küçük bir azınlığın çıkarları doğrultusunda!


Bu yeni dönem, ilk ulus devlet döneminde yaşadığımız karanlık çağdan daha tehlikeli bir karanlık çağıda yanında taşıyor gibi görüyorum, çünkü gelenin ayak sesleri, çok gür ve yeri titreterek geliyor! Yeni birleşmiş ulus devlet, kendi kölelerine okuma yazma öğretiyor ama anlama yeteneğini vermiyor! Yeni yetişen çocukların okullarındaki eğitimin çok aşağıya düşmesi tesadüfi ve global değildir, bir politik tercihtir. Okuyacaklar ama anlamayacaklardır.


—————————
http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.sitemynet.com
http://www.blogcu.com/cemoezkan


 

694680cookie-checkOkuyacaklar ama anlamayacaklar!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.