Okyanus yatağına Rus bayrağı

Okyanus yatağına Rus bayrağı’nin amacı, “Petrol ve mineraller açısından son derece zengin olduğu düşünülen bu bölgedeki egemenlik iddialarını, simgesel bir adımla da olsa, tüm dünyaya ilan etmek” olarak yorumlandı.

The Financial Times bayrak ekibini taşıyan gemiye sekiz günlük yolculuğunda buzkıranların eşlik ettiğini, ekibin başındaysa Kuzey Kutbu’na daha önce defalarca keşfe gitmiş Rusya Meclisi Başkan Yardımcısı Artur Çilingarov’un bulunduğunu yazdı.

Gazeteye göre Rusya’nın hak iddiası, Grönland’dan Sibirya’ya uzanan deniz altındaki sıradağların, kendi topraklarının uzantısı olduğu savına dayanıyor. Kanada ve Danimarka da, milyarlarca varillik dokunulmamış petrol rezervleri barındırdığı sanılan bu bölge üzerinde hak iddia ediyor.

Rusya’nın 2002 yılında BM’nin ilgili komisyonuna yaptığı başvurunun, ‘delil yetersizliği’ nedeniyle geri çevrildiğini de vurgulayan The Financial Times, en az dört kilometre derinlikte bulunacak doğal zenginliklerin yüzeye çıkarılmasının daha yıllarca mümkün görünmediğini de belirtti.

Aynı habere geniş yer ayıran bir Daily Telegraph da Rusların Kuzey Kutbu’na yaptıkları yolculuğu ‘dünyanın son sömürge yarışının başlangıç atışı’ diye yorumladı.

Gazete Rus ekibin 4 bin metre derinliğe mini denizaltılarla dalarak, titanyumdan yapılma bir Rus bayrağını deniz yatağına bırakacağını yazdı.

1155200cookie-checkOkyanus yatağına Rus bayrağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.