Okyanus’u defalarca geçti, ölüme Aloha dedi…

Pasifik adaları arasında, yerlilerin ilkel koşullarda deniz seyahati yaptığını kanıtlamak için defalarca Okyanus’a tek başına açılıp ölüme meydan okuyan Haitili denizci Mau Piailug, geçtiğimiz hafta Mikronezya adalarındaki evinde 78 yaşındayken öldü.

Mau,kırk yıl önce, ahşap bir kano tekneyle Tahiti’den Mau adalarına kadar süren tek başına yaptığı yolculuğuyla Batı denizcilik âleminin dikkatini çekmişti. Modern denizcilik araçlarından hiçbirini kullanmadan kalkıştığı bu deniz seyahatinde, âdeta kaybolmuş gibi, tek başına ve yıldızlara bakarak yönünü tayin edip yol almış, haftalar sonra hedefine ulaşmıştı.

Mau Piailug, Pasifik adaları arasındaki nüfus ve toplumsal hareketliliği kanıtlamak üzere eski yerli ataların izlediği yolları kürek çekip bulduğu için keşif alanında bir çok ödül almış bulunuyordu.

Mau Piailug’un izlediği rotayı daha önce Norveçli denizci Thor Heyerdahl da “Kon-Tiki” adını verdiği tekneyle, ancak deneyimli bir mürettebat ile ayrıca modern seyrüsefer cihazlarını kullanarak seyretmiş, böylece Peru’dan yola çıkarak Pasifik Mikronezyası’na kadar gitmişti.

1506840cookie-checkOkyanus’u defalarca geçti, ölüme Aloha dedi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.