Olası İran macerasına karşı Blair’e uyarı

Aralarında Müslüman Parlamentosu, Hristiyan Dünyası Dayanışması, Oxfam, Unions Unison, Amicus’un da bulunduğu sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Blair’in İran’a karşı askeri müdahale seçeneği üzerinde durmak yerine, ABD Başkanı George Bush’a Tahran yönetimiyle görüşmelere başlamak için baskı yapması gerektiği belirtildi.


Raporda, İngiltere’nin olası bir savaşın “tahayyül bile edilemeyecek” sonuçlarından kaçınmak için ne gerekiyorsa yapması gerektiği kaydedildi.


“Time to Talk” (Şimdi Konuşma Zamanı) başlıklı raporda, Başbakan Blair askeri harekatı müzakere aracı olarak kullanmakla da suçlandı.


İran’a yönelik bir saldırının bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağı vurgulanan raporda, böyle bir müdahalenin Afganistan ve Irak’taki İngiliz askerlerine yönelik saldırıları da artıracağı uyarısında bulunuldu.


“Askeri harekat kısa ve kesin bir hamle olmayıp bölge üzerinde derin etkiler yaratacak ve bu etkiyle gelen şok dalgaları bölgenin çok ötesinde bile hissedilebilecektir” denilen raporda, İngiltere’nin askeri harekata karşı olma nedenlerini iyi bir şekilde ortaya koyması ve bu konuda ABD ile doğrudan ilişki kurma şansını elden bırakmaması gerektiğine dikkat çekildi.


Raporu yayımlayan Dış Politika Merkezi Başkanı ve İşçi Partisi eski milletvekili Stephen Twigg, İran’a yönelik bir askeri harekatın sonuçlarının “tahayyül edilemeyecek kadar kötü” olmakla kalmayıp, son derece nahoş bir tablonun ortaya çıkmasına yol açacağını söyledi.


Twigg, en kötümserlerin bile İran’ın nükleer silah sahibi olması için birkaç yıl geçmesi gerektiğini düşündüklerini hatırlatarak, “Hala müzakerelere yetecek kadar zaman var ve Başbakan Blair müttefiklerimizin bu zamanı doğru kullandığından emin olmalıdır” dedi.

799160cookie-checkOlası İran macerasına karşı Blair’e uyarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.