Olaylar Belçika’ya da sıçradı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de, yabancıların yoğun bulunduğu Saint Gilles ve Anderlecht bölgelerinde dün gece 5 taşıt kundaklandı.

Başkentin Saint Gilles ve Anderlecht belediyelerinde Arap kökenli yabancılar çoğunlukta bulunuyor. 

İtfaiye ve polis birimleri, gece yarısına doğru meydana gelen olaylarda ”fazla hasar olmadığını” belirtirken, ”olayların reklamını yapmamak için” ayrıntılı bilgi vermeyeceklerini duyurdular. 

Fransa’daki olayların Belçika’ya sıçraması endişesinde olan güvenlik birimleri, çeşitli önlemler alırken, gençlerin kışkırtılmasının engellenmesi için de çaba harcandığını bildiriyor.

YAKILAN ARAÇ 3.500

Fransa’da öfkeli gençlerin 27 Ekim’den bu yana sürdürdükleri eylemlerde en çok araç Paris’in sorunlu banliyölerinde yakıldı. Olaylar sırasında yaklaşık 800 kişi sorgulanırken, hemen mahkemeye çıkarılarak cezaevlerine gönderilenlerin sayısı 20’yi buldu. Mahkemelerde suçlu bulunanlar, iki ay ile bir yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Olaylarda araç yakma dışında, okul, spor salonu, işyeri, mağaza, otobüs garajı ve depolara zarar verildi. Olayların yatıştırılması için sadece Paris bölgesinde 2500 polis memuru görevlendirilirken, son iki günde 7 polis helikopteri başkent üzerinde devriye gezdi.

Yetkililer, maddi zarar hakkında henüz bir tespit yapmazken, sigorta şirketleri en az 7 milyon avro tutarında zarar olduğunu tahmin ediyor.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, bu akşam ilgili bakan ve yetkililerin katılımıyla bir güvenlik zirvesi yapacağı duyuruldu.

CHIRAC: ”KAMU DÜZENİNİN TESİSİ MUTLAK ÖNCELİK” 
 
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Paris’in banliyölerinde başlayan ve daha sonra ülke geneline yayılan şiddet olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamada, ”güvenlik ve kamu düzeninin tesisinin mutlak öncelik” olduğunu söyledi.

Chirac, Başbakan Dominique de Villepin ve ilgili bakanların katılımıyla bu akşam olağanüstü güvenlik konseyi toplantısı yapıldı.

Yaklaşık 2 saat süren toplantıdan sonra basına açıklama yapan Chirac, kamu düzeninin sağlanması gerektiğini belirtti ve ”Cumhuriyet, şiddet ve korku yaymak isteyenlerden daha güçlü olduğunu göstermek zorunda” dedi.


Başbakan Dominique de Villepin de toplantıdan sonra yaptığı kısa açıklamada, olayları yatıştırmak için, ”güvenlik güçlerinin güçlendirilmesinin gerekli olduğunu” belirtti.

Paris yakınlarındaki Clichy-Sous-Bois banliyösünde 10 gün önce iki gencin polisten kaçarken elektrik trafosunda akıma kapılarak hayatını kaybetmesi üzerine, polisi protesto edenlerin çıkardığı olaylar giderek önce diğer banliyölere daha sonra diğer kentlere yayılmıştı.

İLGİLİ HABER: Olaylar kültürel tacizinin yansıması

İLGİLİ KÖŞE: FRANSA’DAN… MUSTAFA PEKÖZ / Banliyölerde başkaldırı…

 

 

1117690cookie-checkOlaylar Belçika’ya da sıçradı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.