‘Olaylar göçmen ayrımcılığının sonucu’

The Guardian muhabiri Jon Henley, Fransa’da şiddet olaylarının patlak verdiği yerlerden Paris’in yaklaşık 21 kilometre kuzeyindeki Sevran’da görüştüğü gençlerin hükümete öfkeli olduğunu yazdı.

Rachid adlı gösterici şiddet olaylarının nedenlerini, “Çünkü nefret ediyoruz, çıldırmış durumdayız. Artık yeter. Şuraya bakın. Berbat bir yer burası, bir çöplük. Biz burada hiçbirşeyiz. Burada bize sunulan birşey yok” diye açıkladı.

18 yaşındaki Sylla ise eleştiri oklarını Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’ye yönelterek, “Karşımızda Sarkozy’nin polisleri var. Sarkozy gitmeli. Çenesini kapayıp özür dilemeli ya da defolmalı. Çünkü onun bize saygısı yok. Bizi ‘hayvan’ olarak nitelendiriyor, sokakları temizleyeceğini söylüyor. Esasında durumu daha da kötüleştiriyor. Yanan her araç Sarkozy için bir mesajdır” diye konuştu.

17 yaşındaki Kerim ise güvenlik güçlerinin uygulamalarından şöyle şikayet etti:

“Her zaman tacizde bulunuyorlar, zorluk çıkarıyorlar, hakaret ediyorlar. Geçen gün trende sigara içerken yakalandım. Evet bunu yapmamalıyız ama istasyona geldiğimizde altı polis bizi bekliyordu. Biri bana ‘Evine dön Arap’ dedi. Irkıma hakaret etti.”

BAŞARISIZ OLAN FRANSIZ SEÇKİNLERİ

Fransız Liberation gazetesinden Agnes Poirier’in The Guardian’da “Daha fazla özgürlük ve eşitlik” başlıklı yazısında “Başarısız olan bizim cumhuriyetçi modelimiz değil. Başarısız olan Fransa’nın ortasınıfı ve önyargılı siyasi seçkinleri” yorumunu yaptı.

The Guardian yazarı Jonathan Freedland de, “Fransa’nın bazı vatandaşlarının etnik olarak farklı olduğunu görmemekte direnmesi de facto ırkçılığa dönüşüyor” diyerek önemli bulduğu bir araştırmanın sonuçlarını şöyle aktardı:

“Fransa’da geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, klasik bir Fransız ismiyle iş başvurusu yapan her 100 kişiden 75’i görüşmeye çağrılmış. Aynı niteliklere sahip Cezayir ismi taşıyan 100 kişidense 14’ünün görüşmeye çağrılacağı ortaya çıkmış. Fransa’da sorun hukuka göre bunun sadece bir tesadüf olması. Zira hem François, hem de Abdül Fransız vatandaşları.”

SORUNUN ÇÖZÜMÜ

The Times ise, başyazısında “Ateşin üzerine su sökmek” başlığı ile Fransa’da isyanların yol açtığı olağanüstü durumun ülkeyi sömürge döneminin sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili yasalarına geri götürdüğünü yazdı.

Fransa’nın varoşlarına barışı sadece çalışma yasalarında yapılacak değişikliklerin getireceğini savunan gazete, Fransa’nın çalışma yasalarının, genç ve daha az tecrübeli kesimi çalışma hayatından uzaklaştırdığını, geçici işler verilmesini de önlediğini ve kurumlaşmış seçkinleri koruduğunu belirtti.

FOTOĞRAF: Cumhurbaşkanı Chirac

1117920cookie-check‘Olaylar göçmen ayrımcılığının sonucu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.