Olimpiyat meşalesi Türklerde

Meşale, 70 gün sürecek yolculuğunun 32. gününde Hull’dan York’a getirildi. Harewood bölgesindeki tarihi kemerin altında meşalesini yakan ünlü oyuncu Meltem Cumbul, yolları dolduran çok sayıdaki İngiliz’in alkışları arasında tarihi Harewood Evi’ne koştu.

Sabah erken saatlerde başlayan ve tüm gün süren koşuda, Mor ve Ötesi’sinin solisti Harun Tekin, Türkiye’yi kış olimpiyatlarında temsil eden ilk kadın sporcu unvanını taşıyan Kelime Aydın Çetinkaya, milli yüzücü Emre Muşluoğlu, köşe yazarları Cengiz Semercioğlu ve Şelale Kadak, Alternatif Yaşam Derneği Kurucu Başkanı Ercan Tutal, Türkiye PKU (Fenilketonüri) Aile Derneği Koordinatörü Deniz Yılmaz Atakay, akademisyen Deniz Nur Ural, eğitim danışmanı Mustafa Çakıroğlu, kültür yöneticisi Tuna Yılmaz ve üniversite öğrencisi Cem Arslan meşale taşıma heyecanını yaşadı.

Meşalenin York’a getirilmesinin ardından ise bir kutlama töreni düzenlendi.

MELTEM CUMBUL: ”DİLERİM BİZ DE BU COŞKUYU İSTANBUL’DA YAŞARIZ”

Meltem Cumbul, olimpiyat meşalesini taşımasının ardından AA muhabirine, ”İnsanların bu kadar barış ve birlik içinde bir arada, coşkuyla, bir kutlama havası içinde daha olimpiyatlar başlamadan bu törenleri takip etmeleri inanılmaz hoş” diye konuştu.

2020 yılında İstanbul’un olimpiyat oyunlarına evsahipliği yapmasını umduğunu ifade eden Cumbul, ”Dilerim, İngilizler’in yaşadığı bu coşkuyu biz de kendi şehrimizde yaşarız” dedi.

HARUN TEKİN: ”ÇOK EĞLENCELİYDİ”

Mor ve Ötesi’nin solisti Harun Tekin, İngilizler’in ilgisinin çok güzel olduğunu ve herkesin olayı sahiplendiğini belirterek, meşaleyle yolculuğunun ”çok eğlenceli” geçtiğini anlattı.

Tekin, olimpiyat oyunlarında en çok hangi branşlardaki mücadeleleri merakla beklediği sorusuna, ”Olimpiyatlarda atletizmi takip edeceğim. Takım sporlarında, mesela kadın voleybolcular gibi heyecan verici şeyler olursa onları da zevkle izleyeceğim” yanıtını verdi.

Albüm çalışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Tekin, Mor ve Ötesi’nin yeni albümünün Eylül ayında çıkacağını kaydederek, ”Tamamen değişik bir şey olacak. Sürprizli bir albüm olacağı kesin” dedi.

KELİME AYDIN: ”ÇOK AYRICALIKLI BİR DUYGU”

Türkiye’yi kış olimpiyatlarında temsil eden ilk kadın sporcu olma unvanını taşıyan milli kayakçı Kelime Aydın Çetinkaya ise ”Burada inanılmaz bir atmosfer var. Olimpiyat meşalesini taşımak çok ayrıcalıklı bir duygu” ifadelerini kullandı.

Koşarken yollarda toplanan kişilerin tezahüratıyla insanın kendini ”yıldız” gibi hissettiğini dile getiren milli sporcu, 2014 yılında Rusya’nın Soçi kentinde yapılacak kış olimpiyatlarına hazırlandığını söyledi.

Kelime Aydın, olimpiyatlardaki madalya hedefiyle ilgili soruya ise ”İnşallah” yanıtını verdi.

MİLLİ YÜZÜCÜ MUŞLUOĞLU: ”HEYECANLANDIM”

Milli yüzücü Hasan Emre Muşluoğlu, güzel bir gün geçirdiğini ve meşaleyi taşırken çok heyecanlandığını ifade ederek, ”Türk milletini, Türk halkını burada temsil ettim. Gerçekten çok mutluyum” dedi.

Son iki yılda İstanbul’da düzenlenen Boğaziçi Kıtalar Yüzme Yarışı’nı birincilikle tamamlayan 20 yaşındaki sporcu, Londra Olimpiyatları’na katılamadığı için üzgün olduğunu, 2016 Rio Olimpiyatları’nda ise mutlaka Türkiye’yi temsil etmek istediğini söyledi.

Londra Olimpiyat Oyunları’nda yüzmede Michael Phelps’i, vatandaşı Ryan Lochte’nin geçebileceği tahmininde bulunan Muşluoğlu, orta ve uzun mesafe yüzme yarışlarını da ilgiyle takip edeceğini kaydetti.

SEMERCİOĞLU: ”HİÇ BU KADAR ETKİLENECEĞİMİ DÜŞÜNMÜYORDUM”

Gazeteci Cengiz Semercioğlu da ”Hiç bu kadar etkileneceğimi düşünmüyordum” diyerek, herkesin meşale taşıyıcılara destek vermesinden çok mutlu olduğunu ve Londra Olimpiyatları’na gelmeyi planladığını kaydetti.

Ercan Tutal ise 2004 Atina Olimpiyatları öncesinde de meşale taşıdığını anlatarak, İngiltere’deki heyecanın farklı olduğunu söyledi.

Çok heyecanlandığını kaydeden Tutal, sözlerini şöyle sürdürdü:”Biliyorsunuz ki dünyanın şu saatinde, şu dakikasında bir şeyi tek yapan kişisiniz. Bu çok gurur verici. Ülkemizde her şeyin daha iyi olması, özellikle engelsiz bir yaşamın olanaklı olması için koştum. Burada 12 kişilik ekip olarak Türkiye’yi temsil ettik, çok heyecan vericiydi.”

MEŞALENİN YOLCULUĞUNDA 32 GÜN GERİDE KALDI

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in kızı Prenses Anne ve ünlü futbolcu David Beckham tarafından Yunanistan’da teslim alınan olimpiyat meşalesinin, Büyük Britanya’daki yolculuğu devam ediyor.

Meşale, 70 günlük yolculuğunun ilk 32 gününü geride bırakırken, bugün York kentinden Carlisle’ye taşınacak.

Olimpiyatların açılışının yapılacağı 27 Temmuz tarihine kadar İngiltere’nin farklı şehirlerine götürülecek meşaleyi toplam 8 bin kişi taşıyacak.

Her gün 12 saat ve toplam 12 bin 800 kilometre taşınacak meşalenin rotası, ülke nüfusunun yüzde 95’inin meşaleyi görebileceği şekilde oluşturuldu.

843750cookie-checkOlimpiyat meşalesi Türklerde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.