“Olimpiyatlardan çekilemeyiz”

Tokyo’nun 2020 olimpiyatları adaylığından çekilmesini isteyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a olumsuz cevap verdi. Japonya’da olimpiyatların 1964 yılında gerçekleştirildiğini vurgulayan Abe, “Ben çocuktum o zaman. Japon toplumuna olimpiyat zevkini tattırma düşüncesindeyiz. Fakat Türkiye kazanırsa ilk kutlayan olmak istiyorum. İlk kutlayacağımdan emin olun lütfen. Eğer Tokyo seçilirse sizin de ilk kutlayan olmanızı arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Shinto Abe, Ankara Marriott Otel’de ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakanlık Merkez Bina’da, ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştiren iki Başbakan, basın toplantısı için otelde tekrar bir araya geldi.

Basın toplantısında konuşan Japon Başbakan Abe, Başbakan Erdoğan başta olmak üzere bütün Türk ilgililerin sıcak ilgilerine mazhar olduklarını belirterek, teşekkürlerini iletti. Abe, “Az katılımlı bir zirve yaptık, biraz daha katılımın olduğu bir zirve, daha sonra iş adamlarının katıldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Anlamlı, değerli görüşmelerimiz oldu, çeşitli konuları ele aldık. İş adamlarımızdan ekonomi ile ilgili arkadaşlardan somut projeler konularında da değerli görüş alışverişinde bulunduk.” dedi.

Türkiye ve Japonya’nın, tarihsel ve kültürel olarak dost ülkeler olduğunu, iki ülkenin uluslararası alanda da birbirlerine yakınlık duygusu içerisinde olduğunu belirten Shinto Abe, “Ben bu ziyaret ve görüşmelerle dostluk ilişkilerini zemin addeden konuda iki ülkenin karşılıklı menfaatlerine dayanan stratejik ortaklığın gerçekleşeceği konusunda görüşlerimiz birleşmiş durumda. Bugüne kadar olandan daha fazla böylesi toplantılar yapma konusunda da anlaşmış bulunuyoruz. Ekonomi dünyasından dostlarımızı da büyük kapsamlı altyapı çalışmaları, gıda, tıp, sağlık ve 3. ülkelerde ekonomik işbirliğinin artırılması yönünde gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin hızlandırılmasına karar verdiklerini belirten Abe, “Özellikle Japonya’ya yönelik nükleer enerji programında bir hak tanındığını işitmekten memnuniyet duyarız. Nükleer enerji alanında iki sözleşme yapmış bulunuyoruz. Sinop’un pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda güvenliğin temin edildiği bir enerji üretimini başarabileceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Kültür alanında işbirliği ve iletişimin artırılmasını teyit ettiklerini kaydeden Japonya Başbakanı, uzay alanındaki işbirliğinin de geliştirilmesini teyit ettiklerini dile getirdi. Japonya Başbakanı Abe, Erdoğan’ın, Tokyo’nun 2020 olimpiyatları için adaylıktan çekilmesi önerisine ise olumsuz cevap verdi. Japonya’da olimpiyatların 1964 yılında gerçekleştirildiğini vurgulayan Abe, “Ben çocuktum o zaman. Japon toplumuna olimpiyat zevkini tattırma düşüncesindeyiz. Fakat Türkiye kazanırsa ilk kutlayan olmak istiyorum. İlk kutlayacağımdan emin olun lütfen. Eğer Tokyo seçilirse sizin de ilk kutlayan olmanızı arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Arından ilginç bir benzetmede bulunan Japonya Başbakanı, “Japonya ve Türkiye’nin bayraklarına bakıyorum, Japon bayrağındaki güneşi, Türk bayrağındaki yıldız ve ayı bir günü temsil ediyor olarak düşündüğümüzde bunlardan biri eksik olursa bir günü tamamlamayız. İki ülkenin birbirine ihtiyacı olduğunu, işbirliği gösterdiğinde büyük sonuçlar elde edeceğine inanıyorum. Bölgelerimiz ve dünyamız için katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

1381150cookie-check“Olimpiyatlardan çekilemeyiz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.