Olli Rehn: TCK 301 değişmeli

Avrupa Parlamentosundaki Türkiye oturumunda söz alan AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn,  Türkiye’nin gümrük birliğinin 25 ülkeyi kapsayacak şekilde uygulamasını öngören Ankara Anlaşmasından doğan sorumluluklarını yerine getirmesini, Rumlara ait gemi ve uçaklara liman ve havaalanlarını açmasını istedi.


Türkiye ile müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğunu, ancak doğası itibarıyla sürecin “ucu açık” ve otomatik üyelik getirmediğini ifade eden Rehn, Türkiye’nin AB’ye katılımının iki tarafın da çıkarına olduğunu belirtti.


Demokratik ve istikrarlı bir Türkiye’nin Avrupa’nın da çıkarına olduğunu kaydeden Rehn, özellikle Avrupa’nın İslam ile ilişkilerinin tartışıldığı bu dönemde Türkiye’nin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı.


İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ


Konuşmasının önemli bir bölümünü ifade özgürlüğüne ayıran Rehn, bu konunun AB’yi ciddi bir biçimde rahatsız ettiğini söyledi. İfade özgürlüğünü, reform sürecinin en önemli parçası olarak değerlendiren Rehn, insan hakları savunucularına, yazarlar ve gazetecilere dava açılmasının ”kabul edilemez” olduğunu belirtti ve 301. maddenin değişmesi gerektiğini ifade etti.


Bölücü terör örgütünün faaliyetlerini şiddetle kınadıklarını belirten Rehn, bununla birlikte Güneydoğu Anadolu sorununa sadece güvenlik politikalarıyla çözüm bulunamayacağını savundu. Rehn, şiddet ve terörün bölgedeki olumlu gelişmelere zarar verdiğini söyledi.


Konuşmasında dini azınlıkların sorunlarının giderilmesini beklediklerini de ifade eden Rehn, Alevilerin devletten eşit miktarda mali yardım almaları gerektiğini belirtti.


AB Konseyi adına söz alan Finlandiya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Paula Lehtomaki ise Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin hızlı bir biçimde ilerlemesi için ülkesinin elinden geleni yapacağını söyledi.


 

1033900cookie-checkOlli Rehn: TCK 301 değişmeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.