Olmadı Mr Bakan!

Geçen ay İngiliz bir devlet memuruna Bangladeşli istihbarat görevlilerince işkence edilmesine MI5 ajanlarının göz yumduğu iddiaları nedeniyle İçişleri Bakanı Jacqui Smith hakkında dava açılacağı basında yer almıştı…

The Daily Mail, Miliband’ın dün yaptığı açıklamada, hükümetin işkence altında elde edilen terör saldırısını önleyecek istihbaratı kullanabileceğini söylediğini ybelirterek bakanın bu sözlerinin, İngiltere’yi zor durumda bırabileceği yorumunda bulundu.

İngiltere’nin ‘işkenceye suç ortaklığı’ yaptığı yönündeki suçlamaları araştırmak için oluşturulan Dışişleri Bakanlığı Özel Komisyonu’nun sorularını cevaplandıran Bakan Miliband, hükümetin başka ülkeler tarafından verilen, işkence yoluyla elde edildiği şüphesi dahi taşıyan kanıtları görmemezlikten gelemeyeceğini açıkladı.

İngiliz ajanların işkence hiç bir zaman işkence altında istihbarat elde etmediğini ısrarla vurgulayan Miliband, “Dışişleri Bakanlığı elde edilen delilleri işkence altında alındığına karar vermeden önce,‘hayatı tehdit edip etmediğini değerlendirme yapmak zorunda” dedi.

Miliband, Komisyon Üyesi ve İşçi Partili Milletvekili Ken Purchase’ın “Eğer İngiliz halkını yönelik böylesi bir tehlike içeren bilgi karşısında harekete geçer miydiniz?” sorusunu da “Evet” diye yanıtladı.

Miliband ayrıca, komisyona gönderdiği özel mektupta, ülke dışındaki İngiliz vatandaşlarına yapılan işkenceyi önlemenin her zaman mümkün olmadığını itiraf etti.

Liberal Demokrat Dışişleri Sözcüsü Edward Davey, Miliband’in açıklamalarını “İngilizlerin işkenceye suç ortaklığı yaptığı yönünde bir bakanın yaptığı en açık itiraf” diye değerlendirdi.

823460cookie-checkOlmadı Mr Bakan!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.