Olmert’in Türk heyeti sözü İsrail’i karıştırdı

Ehud Olmert’in Türk heyetine yeşil ışık yakma kararı, İsrail’de büyük yankı buldu. İsrail’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi’nin heyetin, Ankara’dan gelecek teknik bir ekipten değil, Tel Aviv’deki Türk Büyükelçiliği yetkililerinden oluşacağını söyledi.

Ancak Olmert’in kararı İsrail Parlamentosu, Knesset’i karıştırdı. İsrail basınına göre, Knesset’te “fırtınalı bir oturum” oldu. Özellikle ana muhalefet partisi Likud milletvekilleri, Olmert’i sert dille eleştirdiler. Eski Dışişleri Bakanı ve Likud milletvekili Silvan Şalom, Olmert’in kararını “delilik” olarak nitelendirerek “İsrail’in egemenliğine zarar vereceği”ni öne sürdü.

Diğer Likud milletvekili Yuval Steineitz de, Olmert’in “Kudüs’e sattığını ve İsrail’in egemenliğinde ciddi bir çatlak yarattığı” iddiasında bulundu.

BİRLEŞİK ARAP LİSTESİ DE KARŞI

Ehud Olmert’in kararına karşı çıkanların arasında Birleşik Arap Listesi milletvekili Talib Sanaa da yer aldı. Sanaa, kararı “şaşırtıcı” nitelendirirken “Türkiye’nin El Aksa Camii ile ne ilgilisi var?” diye sordu.

HAARETZ’İN YORUMU: TÜRKİYE DİĞER BİR OPSİYON

Bu arada, İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’te yayınlanan bir yorumda İsrail’in şimdiye kadar Tapınak Tepesi konusunda Ürdün ve Filistinler ile “dini-siyasi” anlaşmazlıklarını yaşadığını belirterek Türkiye’nin sahneye çıkmasını “İsrail’in opsiyonlarının olduğu” göstergesi olarak değerlendirildi.

Gazete, Türklere inşaat işlerini denetlemesine izin verilmesinin başka İslam ülkelerinin de karışması için kapının açılması anlamına geldiğini öne sürdü.

Şimon Peres’in dışişleri bakanı olduğu günlerde kutsal yerlerin uluslararası bir dini idaresi tarafından yönetilmesini önerdiğini anımsatan gazete, ancak Peres’in söz konusu idareye katılmasını önerdiği ülkelerin arasında Türkiye’nin bulunmadığını kaydetti.

Haaretz, “Türkiye, o zaman tabloda yoktu ancak şimdi Başbakan Ehud Olmert, patlamayı yatıştırmak için Filistinlere ve Ürdünlere Ankara’yı sallıyor” yorumunu yaptı. (ANKA)

1146360cookie-checkOlmert’in Türk heyeti sözü İsrail’i karıştırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.