Ölmez ağacının ölüm fermanı komisyondan geçti!

 
YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Zeytinliklerin başka amaçlarla kullanıma açılması için 6 kez yasa değişikliğine giden ancak bugüne kadar başarılı olamayan hükümet, bu kez ölmez ağacının ölüm fermanını komisyondan geçirdi…
 
Zeytin üreticilerinin görüşü alınmadan hazırlanan ‘zeytinlik kıyımı’ yasası üç gündür tartışmaların gölgesinden görüşüldüğü alt komisyondan geçti. Bakan Faruk Özlü, tasarının geçtiğini “Yerli sanayiyi ayağa kaldıracak üretimi, yatırımı artıracak Üretim Reform Paketimiz meclis sanayi komisyonundan geçti. Hayırlı olsun” mesajıyla duyurdu. Zeytinlikleri farklı amaçlarla kullanmak için ilgili yasanın bugüner kadar 6 kez değiştirilmek istendiğini ancak kamuoyunun tepkisi yüzünden bugüne kadar  gerçekleştirilemediğine dikkat çeken ZMO, “Ama yedinci kezde başarılı oldular. Bir hafta sonra TBMM de oylanacak olan bu tasarıyı , tarım alanlarımıza ve meralarımıza yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için AKP milletvekillerini sağ duyuya davet ediyoruz.Bu durumun peşini bırakmayacağımızın da kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz” açıklaması yaptı.
 
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilim ve Teknoloji Komisyonunda, üç gündür görüşmelerine devam edilen ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’ komisyondan geçti.
BAKAN ÖZLÜ: ‘PAKET, YERLİ SANAYİYİ AYAĞA KALDIRACAK’
Tartışmaların gölgesinde süren komisyon görüşmelerinin tamamlanmasının ardından tasarının geçtiğini sosyal medya hesabından duyuran Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Yerli sanayiyi ayağa kaldıracak üretimi, yatırımı artıracak Üretim Reform Paketimiz meclis sanayi komisyonundan geçti. Hayırlı olsun” dedi.
 
ZMO: ‘MUHALEFETİN VE SEKTÖRÜN İTİRAZLARI DİKKATE ALINMADI’
Zeytin üreticileri ve meslek odaları ise tasarıya tepkili. Alt komisyondan geçen ve bir hafta sonra Meclis’te oylanması beklenen tasarıyla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından yapılan açıklamada, muhalefet partileri ile sektör bileşenlerinin itirazlarının dikkate alınmadığının altı çizilerek, tasarının AKP’nin oylarıyla alt komisyondan geçtiği kaydedildi.
 
TASARI TARIM KOMİSYONUNA GELMEDEN GEÇİRİLDİ
Zeytincilik yasasının değiştirilmesinin, Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olmasına rağmen, bu kadar önemli bir yasanın ‘Tarım Komisyonu’na getirilmeden ve tartışılmadan geçirildiğine işaret edilen ZMO açıklamasında, “Sermayeye peşkeş ve zeytin üretimi ile meraların bitirilmesi amacıyla Kanun ve KHK ile değişiklik yapılmasına dair ‘Kanun Tasarısı‘, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Meclise getirildi. Bugüne kadar 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda altı kez, zeytinlik sahalarını farklı amaçlarla kullanmaya yönelik değişiklik yapılmak istense de, kamuoyundan gelen tepkiler nedeni ile bu değişiklikler gerçekleştirilememişti. Ama yedinci kezde başarılı oldular” ifadelerine yer verildi.
 
ZEYTİNLİKLERİN KADERİ VALİ BAŞKANLIĞINDAKİ KURULDA
Burada bütün sorumluluğun tasarıda yer alan ve onbir kişiden oluşan ‘zeytinlik sahaları koruma kuruluna’ bırakıldığı kaydedilen ZMO açıklamasında, Vali başkanlığındaki bu kurulda 7 adet Bakanlık kuruluşları mevcuttur. Diğer kurul üyeleride bakanlık çizgisiyle aynı olan kuruluşlardır. Yani gelen talepleri ‘kamu yararı‘ diye kabul edecek bir yapıdır. Bilindiği gibi, Toprak Koruma Kurullarında üye olarak yer alan ve tarım topraklarının korunması konusunda mücadelesini başarılı bir şekilde yapan odamıza, bu başarısının karşılığı (!) olarak, zeytinlik sahaları koruma kurullarında yer verilmemiştir” denildi.
 
Meralarla ilgili durumun da zeytinliklerden farklı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
MERALARDA OT BEDELİNE MUAFİYET GETİRİLDİ
“Tasarıdaki değişiklikle, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talebi ile OSBler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ile yerleşim yerleri içinde bulanan sanayi siteleri ve münferit işletmelerin yerleşim yeri dışına çıkarılması için, tahsis amacı değişikliği yapılır hükmü getirilmektedir. Ayrıca bu kapsamda tahsis amacı değiştirilen meralar için ödenmesi gereken 20 yıllık ot bedeline de muafiyet getirilmiştir.
 
‘KRİZDEN ÇIKAMAYAN HAYVANCILIK İÇİN BÜYÜK TEHDİT’
Meralara ilişkin yapılan bu değişiklikler, son yıllarda krizden bir türlü çıkamayan hayvancılığımız için büyük bir tehdittir. Aynı GTHB’nin mera hayvancılığının geliştirilmesi hedefiyle büyük bir çelişki oluşturmaktadır. Bir hafta sonra TBMM de oylanacak olan bu tasarıyı , tarım alanlarımıza ve meralarımıza yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için AKP milletvekillerini sağ duyuya davet ediyoruz. Bu durumun peşini bırakmayacağımızın da kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz.”
2095940cookie-checkÖlmez ağacının ölüm fermanı komisyondan geçti!
Önceki haberTurizm cenneti ne hale geldi!
Sonraki haberFBI gizli bilgileri sızdıran “Intercept’ muhbirini tutukladı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.