Olof Palme suikastı 25 yıldır karanlıkta

25 yıl önce öldürülen İsveç’in eski Başbakanlarından Olof Palme’nin katili hâlâ bulunamadı. İsveç sosoyal demokrasisinin efsane lideri Olof Palme, 28 Şubat 1986 gecesi, eşiyle birlikte sinemadan çıktıktan sonra, korumasız olarak evine dönerken cadde ortasında vurularak öldürülmüştü. Bugüne dek, suikastle ilgili 171 varsayım öne sürüldü, ancak hiç birinden sonuç alınamadı.İsveçller, son günlerde olayla ilgili yeni bir kafa karışıklığı yaşıyor. Bir süredir gazete ve televizyonlarda yer alan yeni bir sava göre, Olof Palme, eski Yugoslavya gizli servisi (UDBA) tarafından öldürüldü.

Ba sav, eski Yugoslavya gizl,i servisi elemanlarından Vinko Sindicic’in, 2008 yılında, Alman savcılara verdiği bir ifadeye dayandırılıyor. Sandicic, ifadesinde, sosyal demorat lider Olof Palme’nin, 28 Şubat 1986 gecesi sinemadan çıktıktan sonra, o zamanki Yugoslav gizli servisi UDBA ajanları tarafından öldürüldüğünü öne sürüyor.

Alman adalet bakanlığı arşivlerinde yer aldığı savunulan ifade tutanaklarına göre, Olof Palme’yi öldüren 66 yaşındaki katil, şu anda Hırvatistan’da yaşıyor.Yugoslavya eski gizli servis elemanı Vinko Sindicic’in, 1988 yılında bu bilgiyi İsveç hükümetine bildirdiği, ancak, kimsenin ilgilenmediği iddia ediliyor.

1986 yılından bu yana ’’ faili meçhul’’ bir cinayet olarak kalan Olof Palme suikastıyla ilgili bugüne bir çok senaryo öne sürüldü. İsveç polis şeflerinden Hans Holmer’in suikastten hemen sonra ortaya attığı bir sava göre, Olof Palme, PKK lideri Abdullah Öcalan’a İsveç’e giriş vizesi verilmediği için PKK tarafından öldürüldü. Sanık olduğu öne sürülen Erdoğan Sarıkaya adlı bir kişi Malmö’de tutuklandı, ancak, sorgusundan sonra, suikastle bağlantısı kanıtlanamadığı için serbest bırakıldı.

Daha sonra, Christer Pettersson adlı bir İsveçli tutuklandı. Pettersson, suikastı gerçekleştirdiğini itiraf etti. Ancak, akli dengesi yerinde olmadığı gerekçesiyle itirafları ciddiye alınmadı. 1989 yılında serbest bırakıldı. Pettersson, 2004 yılında ölü bulundu. Yüzünde ve bedeninde derin yara izleri vardı. Polis, ölüm nedeninin trafik kazası veya intihar olabileceğini açıkladı. Ancak, gazetelerde yer alan bazı bilgilere göre, Petterrsson, Olof Palme suikastını gerçekleştirdiğini ölmeden önce yeni kanıtlar göstererek itiraf etti. ’’Pettersson öldüğü için bu savların kanıtlanamayacağı’’ gerekçesiyle olayın üzerine gidilmedi ve Christer Pettersson dosyası kapandı.

2006 yılında, bir ihbar üzerine, Dalarna bölgesindeki bir gölde yapılan aramada Olof Palme suikastında kullanılanla aynı markada bir tabanca bulundu. Tabancanın, suikastte kullanılmış olabileceği öne sürüldü, ancak bu sav da kanıtlanamadı.
.
Yine 2006 yılında, Olof Palme suikastıyla ilgili başka bir ayrıntı ortaya çıktı. Kimliği gizlenen görgü tanığı ressam bir kadın, suikastten bir gün sonra katilin robot resimlerini çizerek polise teslim etmişti. Ancak, bu robot resimler 20 yıl boyunca gizlenmiş, ne soruşturma, ne dava aşamalarında gündeme gelmemişti.

Sosyal Demokrat eğilimli Aftonbladet Gazetesi’nin elde ettiği bilgilere göre, adı saklı tutulan kadın ressam, suikast gecesi, aynı sinemada Olof Palme ile birlikte “Mozart Kardeşler” adlı filmi izlemiş, sinema çıkışında evine eşiyle birlikte korumasız dönen Olof Palme ile aynı caddede yürümüş, öldürülme anını bir kaç metre öteden izlemişti. Suikastten bir gün sonra çizip polise teslim etmiş, ancak, robot resimler ’’sehven’’ soruşturma dosyasına girmemişti, 20 yıl sonra, Aftobladet Gazetesinin yayınından sonra ortaya çıkmıştı.

İsveç’in en büyük gazetelerinden Dagens Nyheter’in ortaya attığı başka bir sava göre ise, Palme’nin öldürüldüğü gün giydiği palto üzerindeki parmak izleri alınmamıştı. Palme cinayetini araştıran polis şeflerinden Stig Edqvist kaynak gösterilerek verilen haberde, görgü tanıklarınca, suikast anında katilin eliyle Palme’nin omzuna dokunduğu bilgisi yer alıyor. Tanıklar,ifadelerinde bu ayrıntıya yer vermelerine karşın, palto, laboratuvar incelemesine alınmamış, üzerindeki parmak izleri de saptanmamıştı…

Son olarak ortaya atılan, suikastın eski Yugoslavya gizli sersivi tarafından işlendiğine ilişkin savlardan da bir sonuç alınamadı.

İsveç Parlamentosu, Olof Palme davasının ’’zaman aşımına uğramaması’’ yönünde karar aldı.

’’Faili meçhul’’ Olof Palme suikastıyla ilgili bugüne dek 171 varsayım ortaya atıldı, ancak hiçbiri kanıtlanamadı. Suikastı soruşturan polislerden bir bölümü yaş sürelerinin sonunda emekliye ayrılarak soruşturma dosyasını yeni kuşaklara devrettiler.

25 yıldır’’faili meçhul’’ kalan Olof Palme suikastı, hâlâ aydınlatılacağı günü bekliyor…

____________________

[email protected]
*Bu yazı, Cumhuriyet Gazetesi’nde de yayımlandı…

648330cookie-checkOlof Palme suikastı 25 yıldır karanlıkta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.