‘Oğlunuz eşcinselim derse ne yaparsınız?’

Baden-Württemberg Eyalet İçişleri Bakanlığı tarafından, 1 Ocak 2006’dan itibaren Alman vatandaşlığına geçecek Müslüman göçmenler için hazırlanan 30 soruluk katalog sert tepki topladı.

Alman vatandaşı olacak Müslüman göçmenlerin ”çoğulcu demokrasiye bağlı olup olmadıklarını” öğrenme adı altında yöneltilen soruların, vatandaşlıkla ilgisi olmadığı gibi, insanları aşağılayan, onur kırıcı tarzda düzenlendikleri eleştirisi getirildi.

1 Ocak 2000’de yürürlüğe giren yeni Vatandaşlık Yasası’nda Alman vatandaşı olacak göçmenlerin Anayasa’ya bağlılık yemini etmeleri, buna uymayanların  daha sonra vatandaşlıktan çıkarılması yer alırken, Baden-Württemberg Eyalet İçişleri Bakanı Heribert Rech tarafından  57 İslam ülkesinden gelen göçmenlere yöneltilen özel sorular, yapılan ayrımcılığın somut bir ifadesi olarak değerlendirildi.

Stuttgart Yabancılar Dairesi Başkanı Dieter Biller, daha önce vatandaş olmak isteyen göçmenlere anayasaya bağlılığı içeren bir form imzalattıklarını, bundan sonra ise Müslüman ülkelerden gelenler ile birebir görüşmeler yapmak durumunda kalacaklarını ve sorular yönelteceklerini söyledi. Sorulara vatandaşlar tarafından verilen yanıtlar tek tek kaydedilecek. Görüşme sırasında verilen yanıtların bir kaç yıl sonra gerçek olmadığı ortaya çıktığı taktirde,  Alman vatandaşlığı geri alınacak. Eyalet İçişleri Bakanlığı, uygulamanın ayrımcı bir özellik taşımadığını ileri sürüyor.

Baden-Württemberg Eyaleti’nde Müslüman göçmenlere yönelik başlatılan ayrımcı uygulamaya tepki her geçen gün artıyor.

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Yönetim Kurulu üyesi Ali Çarman gazetemize yaptığı açıklamada, uygulamayı ”Ayrımcı ve önyargıları körükleyici” olarak tanımlayarak tepki gösterdi ve soruların derhal geri çekilmesi gerektiğini belirtti. Önümüzdeki günlerde Alman kurum ve kuruluşlarıyla birlikte bu ayrımcı uygulamaya karşı eyalet çapında etkili bir kampanya başlatacaklarını söyleyen Çarman, ”Sözkonusu sorular, Müslüman ülkelerden gelen emekçilerin insanlık onurunu zedeleyen, dinsel/inançsal tercihini aşağılayan bir içerik taşımaktadır. Söz konusu sorular, İslam inancından olan kişileri her an suç işleme potansiyeline sahip, yaşadıkları topluma uyum sağlamayan topluluk gibi göstermektedir. Değişik kültürlerden ve değişik toplumsal ilişkilerden gelmekten kaynaklanan farklılıkların bugünden yarına değişmeyeceği; entegrasyonun bir süreç olarak yaşanacağı ortadadır.

Karşılıklı anlayış ve diyaloğun yanı sıra farklılıkları değil ortak yanları; önyargıları değil, kaynaştıran, birleştiren değerleri ön plana çıkaran girişimlerin entegrasyon  sürecinin hızlanmasına katkı sunacağı açıktır. Ancak  bu gerçeğin bilinmesine karşın her fırsatta ‘entegrasyon’ ve ‘uyum’dan söz edenlerin,  bunun pratik adımlarını atmayıp  dahası emekçiler  arasındaki önyargıları kışkırtıp derinleştiren uygulamaları gündeme getirdiklerine tanık olmaktayız. Buna en somut örneklerden biri de  Baden-Württemberg’deki soru uygulamasıdır.” dedi.

Almanya Türk Toplumu (ATT) Genel Başkanı Kenat Kolat da yaptığı açıklamada uygulamayı, ”Ayrımcı, yer yer de ırkçı” olarak tanımladı. Kolat devamla, ”Bu soruların Alman vatandaşlığına geçiş sırasında sorulması tamamen ayrımcılık. Soruların tek başına Müslümanlara sorulması da başka bir ayrımcılık. Bir toplumsal kesime potansiyel suçlu olarak bakmak ayrımcılıktır ” dedi.

Almanya Müslümanlar Konseyi (Islamrat) tarafından yapılan açıklamada ise, Baden-Württemberg Eyaleti’nde Müslümanlara yönelik başlatılan soru testi ”Entegre olmak isteyen Müslümanların yüzüne atılan bir tokat” olarak nitelendirildi.

Konsey Başkanı Ali Kızılkaya yaptığı açıklamada, ”Burada yaşayan Müslümanlar bu ülkeye entegre olmak için vatandaşlığa geçmek istiyorlar. Ancak Baden-Württemberg’de başlatılan bu test, entegre olmak isteyen Müslümanların yüzüne atılmış bir tokattır” dedi.

30 SORULUK AYRIMCI KATALOG

– Alman Anayasası’nın özgürlükçü demokratik sistemi AB ülkeleri için de geçerli olan değerler sistemini içermektedir. Bunlar arasında: İnsan onurunun korunması devletin gücünün kabul edilmesi, kadın erkek eşitliği yer almaktadır. Bu prensipler sizin kişisel prensiplerinizle uyuşuyor mu?

– ‘Demokrasi sahip olduğumuz en kötü ama var olan en iyi hükümet biçimidir’ ve  ‘İnsanlık demokrasi döneminde olduğu kadar karanlık bir dönem yaşamadı. İnsanlığın kendini demokrasiden kurtarabilmesi için demokrasinin insanlığa iyi bir şey sunamayacağını kavraması gerekir’ sözleri sizin için neyi ifade ediyor.

– Bazı film ve tiyatro eserlerinde değişik dinlerden insanların dini inançlarına yönelik yaralamalar olabiliyor. Bu tür yaralanmalara karşı bireylerin kendi inançlarını savunma yöntemleri size göre neler olabilir?

– Herhangi bir dine eleştiri konusunda tutumunuz nasıl olur? Anlayışla mı karşılarsınız, yoksa tepki mi gösterirsiniz?

– Almanya’da partiler ve dernekler anayasaya karşı faaliyet yürüttükleri takdirde yasaklanabiliyor. Yasaklanmalarına rağmen parti ve dernekleri desteklemeye devam eder misiniz?

– Kadının erkeğine boyun eğmeye mecbur olduğu, eğmemesi durumunda ise erkek tarafından dövülebileceği düşüncesine ne diyorsunuz?

– Bir adamın onu rezil edecekleri düşüncesiyle karısını ya da kızının dışarıya çıkmasını engellemesi ve eve  kapatmasını onaylıyor musunuz?

– Almanya’da kadın-erkek eşitliğini öngören yasanın yürürlükte olmasını ileri bir adım olarak görüyor musunuz? Size göre, devlet bunu tüm erkeklere kabul ettirmek için ne yapmalı?

– Size göre kadınların çalışmalarının imkansız olduğu meslekler hangileri? (Erkekler için) Bir kadın doktor tarafından muayene veya ameliyat  edilmek, (kadınlar için) bir erkek doktor tarafından  muayene veya ameliyat edilmek durumunda kalsanız tepkiniz ne olurdu?

– Kızınız başka inançtan birisiyle evlenmesi ya da istemediğiniz bir mesleği seçmesi halinde ne yaparsınız?

– Ailelerin çocuklarını zorla evlendirmesine ne diyorsunuz? Böyle bir davranışın insanlık onuruyla bağdaştığına inanıyor musunuz?

– Çocuğunuzu karışık spor-yüzme dersine gönderir misiniz? Cevabınız hayır ise neden?

– Çocuklarınızı okul gezilerine gönderiyor musunuz?

– Reşit olmuş kızınız ya da eşiniz Alman kadın ve kızlar gibi giyinmek istediği zaman ne yaparsınız? Engeller misiniz? Engellerseniz nasıl?

– Kızınız ya da kız kardeşiniz eve geldi ve cinsel tacize uğradığını söyledi. Anne/baba/kardeş/bacı olarak ne yaparsınız?

– Anayasamız din değiştirilmesine izin veriyor. Size göre din değiştirenler mirastan men edilmek gibi yollarla cezalandırılmalı mı?

– Komşularınızın ya da arkadaşlarınızın bir terör olayına karıştığını ya da planladığınızı öğrendiniz. Nasıl karşılarsınız, ne yaparsınız?

– 11 Eylül’de New York’ta 11 Mart’ta Madrid’de bombalı saldırılar oldu. Sizce bu olayları yapanlar terörist mi yoksa özgürlük savaşçısı mı?

– Almanya’da bir adamın aynı dönemde  iki kadınla evlenmesini nasıl karşılarsınız?

– Almanya’da evli olan bir adamın ülkesinize giderek orada bir kadınla  daha evlenmesini nasıl karşılarsınız?

– Bazı insanlar Yahudileri, dünyanın başına kötülüklerden sorumlu tutuyor ve 11 Eylül saldırılarının ardında onların olduğunu ileri sürüyor. Siz bu iddiaları nasıl buluyorsunuz?

– İş başvurusu yapan kızınıza olumsuz cevap geldi, ama kısa bir süre sonra yerine Somali’den gelen siyah bir Afrikalının alındığını öğreniyorsunuz? Tavrınız ne olacak?

– Reşit yaştaki oğlunuz homoseksüel olduğunu ve başka bir erkekle birlikte yaşamak istediğini söyledi. Nasıl tepki gösterirsiniz?

– Almanya’da değişik bir çok politikacının homoseksüel olduğu biliniyor. Bunlara kamu dairelerinde görev verilmesini nasıl karşılıyorsunuz?

 

 

 

 

1121560cookie-check‘Oğlunuz eşcinselim derse ne yaparsınız?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.