On binler Filistin için sokağa döküldü

Sabahın erken saatlerinden itibaren Hyde Park’ta toplanmaya başlayan göstericiler, burada yapılan konuşmaların ardından Notting Hill üzerinden Kensington’da bulunan İsrail Büyükelçiliği’ne yürüdü. Filistin bayrakları ve pankartlar taşıyan kalabalık tekbir sesleri arasında İsrail’i ve onu desteklediğini savundukları ABD ve İngiltere başta olmak üzere batı ülkelerinin hükümetlerini protesto etti.


Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş sırasında güzergah boyunca sıralanan Londralılar da protestoculara destek verdi.


SKY TV gösteri ve yürüyüşe 100 binin üzerinde Londralı’nın katıldığını öne sürerken, BBC yayın kuruluşu bu rakamın 50 bin civarında olduğunu duyurdu. Polis ise gösterici sayısını 12 bin olarak açıkladı.


Bu arada göstericilerin İsrail Büyükelçiliği önüne geldiği sırada bazı göstericilerin Büyükelçilik önündeki barikatları aşma girişiminde bulunması üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Çevredeki bazı dükkanların da zarar gördüğü olay sırasında biri polis, ikisi gösterici olmak üzere üç kişinin hafif şekilde yaralandığı bildirildi. Kalabalık, bariyerlerle kapatılan ve polis kordonu altına alınan İsrail Büyükelçiliği’ni ayakkabı yağmuruna da tuttu.


“Savaşa Hayır Koalisyonu”, “İngiltere İslam İnisiyatifi”, ve “Filistinle Dayanışma Kampanyası” gibi sivil toplum kuruluşlarının katıldığı protesto gösteri ve yürüyüşüne bazı Türk dernekleri de katıldı. Gösteri ve yürüyüşte yer alan Müsiad’ın İngiltere şubesi Başkanı Hakan Camuz, Filistin’e yönelik saldırıların son bulması gerektiğini söyledi.


Yürüyüşün sona erdiği noktada kurulan kürsüden yapılan konuşmalar dev ekranla yürüyüş kolunun arkasında kalan kalabalıklara da ulaştırıldı. Konuşmacılar arasında yer alan gazeteci ve İngiltere eski Başbakanları’ndan Tony Blair’in eşinin üvey kızkardeşi olan Lauren Booth, Savaşa Hayır Koalisyonu yöneticilerinden Lindsey German, Afganistan’da Taliban tarafından esir alınarak ünlenen gazeteci Yvonne Ridley, Filistinli Profesör Mavel Hasasyan, bağımsız milletvekili George Galloway, yazar Tarık Ali ve aralarında gazeteciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve sanatçıların bulunduğu diğer konuşmacılar İsrail’den Filistin topraklarındaki işgale hemen son verilmesini ve bombardımanın durdurulmasını istedi.


Konuşmacılar İngiliz hükümetinden de İsrail’e sert bir tavır konulmasını, İngiltere’nin söz konusu ülkedeki büyükelçisini geri çekmesini ve İsrail’e silah satışını durdurmasını istedi.


Protesto gösteri ve yürüyüşünün sona ermesinin ardından kalabalık, polisin geniş güvenlik önlemleri arasında dağıldı. Bu arada Edinburgh, Aberdeen, Belfast, Newcastle ve Southampton kentlerinde de protesto gösterileri düzenlendi.

820140cookie-checkOn binler Filistin için sokağa döküldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.