Onlara ‘engel’ olmayın

Eğitimciler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve insan hakkı savunucuları, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, engelli yurttaşların sosyal yaşama katılmalarına engel olan sistemin değiştirilmesini istediler.

Engellilerin sosyal hayata katılmaları önünde hâlâ çok ciddi zorluklar var. Türkiye’de, engelli yurttaşların gerçek sayısı bile bilinmiyor. Sivil toplum örgütleri 8.5 milyon, bilim insanları 4.5 milyon rakamını verirken, SGK’nin 2012 verilerine göre ise 1 milyon 559 engelli yurttaşımız var. Eğitimciler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve insan hakkı savunucuları, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, engelli yurttaşların sosyal yaşama katılmalarına engel olan sistemin değiştirilmesini istediler.

Eğitimci Alaaddin Dinçer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TBMM İnsan Hakları İzleme Raporu, sendika ve bu alanda çalışan derneklerin açıklamalarından yararlanarak bir rapor hazırladı. Dinçer, raporunda, toplumsal yaşam alanları, okullar ve iş mekânları, ulaşım araçları ve kaldırımların engellilerin gereksinimlerine göre düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Yasalarda engellileri koruyan, onların taleplerini gözeten değişikliklerin yapılması gerektiğini kaydetti. Eğitim bütçesi içerisinde özel eğitim alanına ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Her engelli öğrenci, tanısına göre okullara yerleştirilmeli. İsim değişikliği değil, eğitimin içeriğine yönelik değişiklikler yapılmalı. Özellikle mesleki eğitim merkezleri ile eğitim uygulama merkezlerinin atölyeleri geliştirilmeli. Sıralanamayan başka pek çok sorun çözüme kavuşturuldukça, çocukların ve bu alanda görev yapan personelin hakları korunup geliştirildikçe Dünya Engelliler Günü anlamını bulacaktır” dedi.

Harika çocuklar

Bosna Hersekli yüzme öğretmeni Amel Kapo’nun tüm öğrencileri, “engel” tanımayan minikler… 30 yaşındaki Kapo’nun kurduğu yüzme okulu başkent Saraybosna’da. Olimpik yüzme havuzundaki derslerde engelli çocuklar öğretmenlerini pür dikkat dinliyorlar. Aldıkları direktiflerle havuzda harikalar yaratıyorlar.

‘3 Aralık’ta inime çekildim’

Cam kemik hastası Elif Gamze Bozo, ‘Kendime engel olamıyorum’ diyerek tekerlekli sandalyesiyle Senegal’e gitmiş, ardından da sergi açmıştı. Bozo, Twitter’dan “3 Aralık’ta inime çekildim. Belediye Engelli araçların bize uygun olana kadar, su mazgalları, rampalar, bozuk asansörler, ulaşabilirlik düzeltilene kadar hiç bir programa katılmayacağım” diye yazdı.

2034870cookie-checkOnlara ‘engel’ olmayın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.