‘Operasyon 3-4 gün içinde bitecek’

The Guardian gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu’nun çekilme takvimi verilmeyeceğini söylemesine karşın, Türkiye’nin Kuzey Irak operasyonunun üç ya da dört gün içinde biteceğini yazdı.
 


Adı açıklanmayan üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırılan yorum şöyle;


“Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates’in Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini dikkate alması ve operasyonu bir ya da iki hafta içinde bitirmesi gerektiğini söylemesinden saatler sonra bir Türk yetkili, harekatın üç ya da dört gün içinde biteceğini söyledi. Yetkili, ‘Operasyon için 10 gün yeterli bir süre. Altı-yedi gündür devam ediyor. Dolayısıyla üç ya da dört gün sonra sona erebilir’ dedi.”


GÜVENLİK KORDONU


Gazetenin diplomasi editörü Julian Borger imzalı haberde sözkonusu yetkilinin ayrıca, “Türk askerlerinin büyük kısmının sınırda yerleşime kapalı bir güvenlik kordonu oluşturarak çekileceğini” söylediği aktarıldı.


Haberde ayrıca söz konusu yetkili, Irak yönetiminin Türkiye’nin operasyonuna onay verdiğini söylediği de şöyle yer aldı:


“Yetkili, Bağdat hükümetinin Türkiye’nin operasyonuna, PKK’nın Irak’tan Türkiye’ye yönelen saldırılarını engelleyemediği için onay verdiğini söylüyor. Operasyon öncesi Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve iki ülkenin başbakanları arasında kapsamlı telefon görüşmeleri yapıldığını belirtiyor.


Bu yetkili ‘Irak ülkenin diğer kesimlerindeki güvenlik durumuyla meşgüldü ve şu anda Irak topraklarındaki PKK varlığı konusunda birşey yapamayacaklarını biliyorlardı’ diyor.”

810230cookie-check‘Operasyon 3-4 gün içinde bitecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.