Oram davasında düğüm Ocak’ta çözülebilir

KKTC’de eski Rum malı üzerine villa inşa eden Linda-David Oram çifti ile mülkün eski sahibi Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides arasında açılan ve kamuoyunda “Orams davası” olarak bilinen davanın görüşülmesine bugün de devam edildi.
Bugün, Rum Meletis Apostolides’in avukatları dinlendi. Oram çiftinin avukatlarının, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD) Başkanı Yunanlı hakim Vassilios Skouris’in “taraflı olduğu” iddialarına karşı çıkan avukatlar, karşı tarafın bu konuda yeterli kanıtları sunamadığını savundu.

Apostolides’in avukatları ayrıca, Oram çiftinin aleyhine alınabilecek olası bir kararın, adada devam eden barış müzakerelerini olumsuz etkilemeyeceğini, tam tersine toprak hakkı iddia etme konusunda birçok sorunu çözeceğini iddia etti.

Oram çiftinin avukatları olan Nicholas Green ve Birleşik Krallık’ın eski Başbakanı Tony Blair’in eşi Cherie Blair ise bugün yapılan duruşmada, “ATAD kararını veren Yunanlı hakim Vassilios Skouris’in tarafsızlığı ve kamu politikası konularıyla ilgili İngiliz Yüksek Mahkemesinin ATAD’a soru sorması gerektiği yönündeki isteklerini” yineledi.

Üç yargıcın baktığı davada, Oram çiftinin avukatları dün de yeni deliller sunarak, ATAD Başkanı Yunanlı hakim Skouris’in Orams davasıyla ilgili alınan karardan önce Rum tarafını ziyaret ettiğine ve Skouris’e Rumlar tarafından ödül verildiğine dikkat çekmişti. Oram çiftinin avukatları, Skouris’in tarafsızlığının sorgulanması gerektiğini ve ATAD’ın verdiği kararın “yanlı bir karar olduğunu” savunmuştu.

Green ve Blair ayrıca, geçen Nisan ayında ATAD’ın aldığı kararın, uygulanmaması gerektiğini ve bu tip kararların adada devam eden barış müzakerelerini olumsuz etkileyebileceğini ifade etmişti.

İngiltere İstinaf Mahkemesinin kararını Ocak-Şubat gibi açıklaması bekleniyor. Mahkeme ya ATAD’ın tavsiye kararını kabul ederek, Oram çifti aleyhinde karar alacak ya da İngiliz Yüksek Mahkemesinden Yunanlı hakim Skouris’in tarafsızlığı ve kamu politikası konularında ATAD’a soru sorulması istenecek.

Geçen nisan ayında ATAD, Rum mahkemesinin 2004 yılında Apostolides lehine aldığı kararın, tüm AB ülkeleri tarafından dikkate alınması yönü nde bir tavsiye kararı aldı. Bu kararın KKTC’de emlak sahibi olan çok sayıda İngiliz için emsal oluşturabileceği belirtilmişti.

FOTOĞRAF: Oram çiftinin avukatları olan Nicholas Green ile David Charlef Oram ve eşi Linda Elizabeth Oram

İLGİLİ DOSYA:
Oram Davası nedir?

826360cookie-checkOram davasında düğüm Ocak’ta çözülebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.