Orams Davası için 1800 gazeteci başvurdu

Londra’daki Yüksek Mahkemede 18-20 Temmuz arasında görülecek dava sonucunun Eylül ortalarında açıklanması bekleniyor. Orams’ları Başbakan Tony Blair’in eşi Barister Cherie Booth’un (Blair) başkanlık ettiği Kıbrıslı Türk avukatlar savunuyor… 


Davanın Kıbrıs’taki mal mülk davalarına emsal teşkil etmesi açısından önemli olması İngiliz, Rum ve Türk gazeteciler kadar diğer ülkelerin Londra basın temsilcilerinin de ilgisini çekti. Yüksek Mahkeme’ye davayı izlemek için başvuran 1.800 gazeteciden yalnızca 18’i duruşmayı izleyebilecek.


Öte yandan aleyhlerinde dava açılan Orams çifti Londra’ya gelerek aralarında Cherie Booth’un da bulunduğu Vahib Avukatlık Bürosu’nun Kıbrıslı Türk avukatlarıyla görüştü. Orams’lar aleyhlerine açılan davanın haksız olduklarını belirterek yargı sonucunda gülen taraf olmayı beklediklerini söyledi.


TARİHİ GÜNDE SON DURUŞMA


Kıbrıslı Türk Zaim Necatigil de davaya “bilirkişi” olarak katılmak üzere Londra’ya gelenler arasındaydı. Geçen hafta yapılan ön duruşmada Rum kesimi avukatları Necatigil’in bilirkişiliğine itiraz etmelerine karşın Cherie Booth’un ısrarıyla hakimin insiyatifine bırakılması kararlaştırılmıştı.


Ayrıca ön duruşmada hakimin Güney Kıbrıs’ın Kuzey’de herhangi bir etki ve hakimiyeti olmadığına karar vermesi Türk tarafının bir başarısı olarak nitelendirilmişti. Rum Kesimi’nin davayı erteleme çabalarının da boşa çıkması ve davanın son duruşmasının 20 Temmuz “Mutlu Barış harekatı”nın yıldönümünedenk düşmesi garip bir tesadüf olarak nitelendirildi.


ORAMS DAVASI?


Güney’deki yönetim tarafından David Charlef Orams ve eşi Linda Elizabeth Orams’ın vatandaşları Meletiu Apostolidi’ye ait arazi üzerine ev inşa ettikleri iddiasıyla dava açılmış ve Kuzey’deki aileye de hukuk kurallarına aykırı olarak dava tebliği edilmişti.


Güney Kesimi’nde Orams davası sürerken Apostolidi’nin avukatları Orams çiftinin İngiliz vatandaşı olduğu gerekcesiyle İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde de tazminat davası açarak davanın emsal teşkil ederek sorunu AB’ye taşımak istemişti.


İngiltere’deki davaya Türk kesimi de sürpriz bir atakla karşılık vermiş İngiltere’deki davayı savunacak Vahib Avukatlık Bürosu, ekibine Cherie Booth’u almıştı.


FOTOĞRAF: Orams ailesi ve (ortada) avukat Hasan Vahib

792850cookie-checkOrams Davası için 1800 gazeteci başvurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.