Orams Davası sürdü

”Royal Courts of Justice” mahkemesinde bu sabah saatlerinde başlayan davanın duruşmasında, Linda-David Oram çifti ile avukatları Nicholas Green ve Birleşik Krallık’ın eski başbakanı Tony Blair’in eşi Cherie Blair ve Meletis Apostolides ile Apostolides’in avukatı Konstantis Kantunas hazır bulundu.

3 yargıcın baktığı davada Oram çiftinin avukatı Nicholas Green, duruşmanın başında yeni kanıtlar sunmak için izin istedi, ancak karşı taraf mahkemeye resmi başvuru yapılmadığı için bu isteğe itiraz etti. Green, daha sonra mahkemeye resmi iznini sundu.

Avukat Green, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD) Başkanı Yunanlı yargıç Vassilios Skouris’in Orams davasıyla ilgili karardan önce Rum tarafını ziyaret ettiğini hatırlatarak, bunun da yargıcın tarafsızlığı konusunda soru işaretleri doğurduğunu savundu.

ATAD kararının geniş bir topluluğu etkileyebilecek bir karar olduğuna dikkati çeken Green, o nedenle kararın uygulanmaması gerektiğini ve tüm AB ülkelerinde uygulanma zorunluluğu olmadığını ileri sürdü.
Oram çiftinin avukatı Green ayrıca, bu tip davaların Ada’da süren müzakereleri olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

CHERIE BLAIR: ”EMEKLİLİK DÜŞLERİ KABUSA DÖNÜŞTÜ

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde ise Oram çiftinin diğer avukatı Cherie Blair söz aldı. Blair, çifti savunmasında ”Oram çiftinin bir emeklilik düşü vardı, bu düş kabusa dönüştü” dedi.

Çiftin Güney Kıbrıs’a gidemediğini, güvenliklerinden endişe duyduklarını ifade eden Blair, Kıbrıslı Rumlar’ın ATAD’ın başkanı Yunanlı yargıç Skouris’e ödül verdiklerini ve Skouris’in Güney Kıbrıs’a giderek, Rum yönetiminin eski lideri Tasos Papadopulos ile görüştüğünü bildirdi.

Blair, bu nedenle ATAD’ın Orams davasına ilişkin aldığı kararının ”yanlı bir karar olduğunu” savundu.
Oram çiftinin ATAD kararının ardından Skouris’e bir mektup gönderdiklerini de hatırlatan Blair, çiftin bu mektuba yanıt alamadıklarını vurguladı.

DAVA BUGÜN DE SÜRECEK

Davanın yarın sürecek kısmında, Rum Meletis Apostolides’in avukatlarının dinlenmesi bekleniyor.
Geçen nisan ayında ATAD, Rum mahkemesinin 2004 yılında Apostolides lehine aldığı kararın, tüm AB ülkeleri tarafından dikkate alınması yönünde bir tavsiye kararı almıştı. Bu kararın KKTC’de emlak sahibi olan çok sayıda İngiliz için örnek oluşturabileceği belirtilmişti.

İngiltere İstinaf Mahkemesi’nin, ATAD’ın bu tavsiye kararının yaşama geçirilip geçirilmeyeceği konusunda karar vermesi öngörülüyor.

Duruşmaların ardından alınacak kararın ise hemen açıklanması beklenmiyor. Nihai kararın, ileri bir tarihte açıklanması bekleniyor.

FOTOĞRAF: Oram ailesi ve haklarında dava açan Rum kesimi avukatları

826350cookie-checkOrams Davası sürdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.