Orams Kararı’nın mimarı Yunanlı Hakimin yüzünün asıldığı an

KKTC ile Almanya arasındaki ilişki “gelişsin” diye çalışanlara bazen “boşuna uğraşıyorsunuz” yorumu yapan “hiç bir şey yapmayanlar” vardır. Özünde onlarca yıl içine kapanmış bir ülkenin açılımı için atılan her adım “boşa olmayan” bir adımdır. Anlayana tabii! İşte güzel bir örnek.

Almanya’nın Hessen Eyaleti’nin güzel bir köşesi olan Weilburg’un Belediye Başkanı aşağı yukarı bir buçuk yıldır en az üç kere Ercan’dan adaya geldi. KKTC’den Lefke Üniversitesi’nden ve Eğitim Bakanlığı’ndan heyetler Weilburg’u ziyaret etti. Weilburg ve Gönyeli arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı. Farklı ilgi aanlarından ve belki de Gönyeli ve Weilburg çok farklı olduklarından dolayı bu alanda fazla bir gelişme olamadı. Weilburg bu defa dokusuna daha uygun olan Girne ile işbirliğini başlatmak için kolları sıvadı. Hem Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli hem de Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Weilburg Belediye Başkanı Hans Peter Schick’e her seferinde çok güzel evsahipliği yaptılar. Lefke Üniversitesi temsilcileri ve Vakıflar İdaresi aynı şekilde çok güzel bir diyalog kurulmasını sağladılar. Bu arada Girne Amerikan Üniversitesi ile de çok güzel bir işbirliği başlatıldı.

Weilburg Belediye Başkanı Hans Peter Schick son KKTC ziyaretinde Başbakan Derviş Eroşlu Ankara’ya gittiği için ve Dış İşleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’de bu nedenle adada hem Başbakan’ı hem de kendi makamını temsil etmek zorunda kaldığından onlarla görüşemedi ama Turizm., Çevre ve Kültür Bakanı Ersan Saner ile çok yararlı bir görüşme yaptı.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Weilburg Belediye Başkanı’nı bir öğle yemeğinde ağarlarken sohbet sırasında Avrupa Adalet Divanı hakimlerinin Weilburg’ta iki günlük bir çalıştay yapacaklarını duyunca Hans Peter Schick’ten tanıdığı hakimler ile Orams Davası’nı ve yapılan haksızlığı dile getirmesini rica etti. Weilburg çok sevilen turistik bir kent olarak sadece Avrupa Adalet Divanı hakimlerini değil aynı zamanda her yıl Hessen Eyalet Hükümeti bakanlarını, konserlere katılan devlet adamlarını ağarladığından önemli şahsiyetlerle iyi ilişkilere sahip olan Weilburg Belediye Başkanı’da Luxemburg’lu hakimi çok iyi tanıdığını ve onunla KKTC hakkında konuşacağını söz verdi.

Ne mutlu bize ki Hans Peter Schick’e Kuzey Kıbrıs’ı sevdirmişiz. 4 Temmuz 2009 günü Avrupa Adalet Divanı’nın 27 hakiminden sadece Rum Hakim olmaksızın Weilburg’a geldiler. Hans Peter Schick sadece tanıdığı hakimlere ikili görüşmelerde KKTC’nin “uğradığı haksızlığı” dile getirmeye çalışmadı. Aynı zamanda gelen bu çok ağır heyeti karşılamak amacıyla yaptığı “hoşgeldiniz” konuşmasında birden “kendisinin Kuzey Kıbrıs ile olan temaslarına ve Avrupa Adalet Divanı’nın almış olduğu bu kararın neden olduğu hayal kırıklığına” değiniverdi. Weilburg Belediye Meclisi üyesi dostumuz Mustafa Yüce’nin anlattığına göre o esnada Yunanlı Hakim ve Avrupa Adalet Divanı Başkanı Vassilios Skouris’in yüzü görülmeye değerdi.

O başkan olduğu süreve hakimler sanırım bir daha Weilburg’u göremezler. Çünkü Weilburg’ta bir Alman politikacı, belediye başkanı her şeyin farkında. Önemli sorumlulular taşıyanların bile Kuzey Kıbrıs konusunda ne derece “bilgisiz” olduğunu bilip bunu ustaca kullanan “Rum ve Yunan Lobisi” bu süprizi beklemiyordu. Dahası da var. Weilburg Belediye Başkanı ile bir kez Kuzey Kıbrıs’a gelen uluslararası alanda deneyimli Weilburg’lu avukat Bernd Schönfeld Orams Davası’nda alınan kararın “iki Almanya’nın birleşmesi ile bağlantılı” kararlarla çeliştiğini belgeleyen bir rapor hazırlamakta. Sonbaharda bu raporu kamuoyuna sunacak.

Değerli okurlar, elbette bu güzel örnek alınmış olan kararı engellemiyor ama artık Kuzey Kıbrıs ve dostlarının da “boş durmadıklarının” en güzel kanıtı. Bu güzel örneklerin sayısı arttığı oranda Rum ve Yunan Lobisi’nin “yalana dayalı propagandası” ile başa çıkabileceğiz.

Avrupa Adalet Divanı hakimlerinin karşısına Weilburg diye bir yerde hiç beklemedikleri anda bir Alman Belediye Başkanı çıkıp da bir tür “hesap sorabiliyor” ve onları eleştiriyorsa bu bir umuttur. Bu nedenle hem eldeki ilişkileri sağlamlaştırmalı hem de yenilerini geliştirmeliyiz.

1617170cookie-checkOrams Kararı’nın mimarı Yunanlı Hakimin yüzünün asıldığı an

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.