Oran: Türkiye Lozan’ı ihlal ediyor

SHP Ankara İl Örgütü’nün düzenlediği konferansta konuşan Oran, Lozan Antlaşması’nda gayrimüslimlerin sahip olduğu hakların tam olarak uygulanmadığını iddia ederek, “Türkiye Lozan Antlaşması’nı ihlal etmektedir. Özellikle antlaşmanın 40. maddesini” diye konuştu.


Lozan Antlaşması’nın öneminin Türkiye Devletini kurmuş olmasından kaynaklandığını belirten Oran, Anayasanın 90. maddesine göre uluslararası antlaşmaların kanunların üzerinde olduğunu hatırlattı.


Lozan Antlaşması’nda haklar tanınan grupların ayrı ayrı Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler olarak sayılmadığını belirten Oran, “Bu konuda, çok büyük bir yanlış anlaşılma var. Gayrimüslim azınlıklar Rumlar, Ermeniler ve Yahudilerden ibaretmiş gibi algılanıyor” diye konuştu. “1920’lerin sonunda bu konuda gizli bir İçişleri Bakanlığı genelgesi yayınlandığından şüpheleniyorum” diyen Oran, Süryani, Yezidi, Nasturi, Asuri, Keldani gibi toplulukların gayrimüslim olmalarına rağmen Lozan Antlaşması’ndaki haklarını kullanamadıklarını söyledi. Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) yöneticilerinin kürtçe davetiye basılması sebebiyle ceza aldıklarını hatırlatan Oran, bu kararın Lozan Antlaşması’nın 39. maddesinin 4. fıkrasına aykırı olduğunu iddia etti.

1039190cookie-checkOran: Türkiye Lozan’ı ihlal ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.