Orantısız güçlükler

Güç izafi değil de, mutlak mı ki orantı kurulabilsin? 


Devletin silahlı gücü, ülkeni bölmek için şuursuzca saldıranlara, “ dur bakayım, sayısal olarak veya yeterince silahlanarak hele adil bir orantı tutturun da, sonra orantılı orantılı müdahale ederiz gari… “ mi diyecek?  Bu adaletsiz dünyaya, “ orantısızlık olmasın “ diye mi el koymuyor göksel mekanizmalar… Uzaylılar, orantısız ayıp olur diye mi ellemiyorlar acaba, kendilerini dünyanın hakimi sanan toz zerresi liderlere? 


Batının insan haklarında kestiği raconların nalıncı keseri işlevi gördüğü ortamlarda, alternatif gücün kör keserinin acıtması ihtimaline karşı kullanılan bir savunma tabiri bu sadece… Atom bombası orantılı bir güç müydü? Bağdat’a  yağan binlerce ton bomba orantılı mıydı uçaksavarlarla? 7 milyonluk İsrail’in, 250 milyonluk Arap alemine yaptıkları orantısız gücün azınlık zaferi değilse, buna kafası basmayan Arapların, kafası basan Araplara oranını açıklamak niye güç değildir? Kontrollü güçtür üstelik Araplar… Uzaktan kontrollü…


Orantı yüzdesi nedir? Kaça kaçtır? Adil orantı optimizasyonunu tayin eden bir merci var mıdır? Sivrisineğin üzerine tanklarla gitmek mi orantısızlıktır, yoksa sineklik ile gitmek mi orantıdır? O zaman kimyasal silah olarak fıs fıs aeresol kullanmak orantısız bir hayvan hakkı çiğneme suçu mudur? Farelere kapan kurmak orantılı bir insaf mıdır? Olta mı orantılıdır, denizin dibindeki balığı öldürmek için, yoksa tirol mü? Eylem ve amaç öldürme odaklı ise, balığın bize olta veya tirol atamayacağı bir ortamda, niye insan olmanın orantısızlığıyla, öldürdüğümüz balığı yiyoruz? Kurban diye yatırıp başını vurduğumuz koyunun elinde bıçakla bize saldırmasını yadırgamamalıyız demek ki? 


Büyük takım Fenerbahçe’nin, sanal bir takım olan Hacettepe üzerinde 100 milyon Dolarlık güç kullanması orantılı mıdır? Peki, dünyanın en zengin 19 uncu kulübü olan Fenerbahçe’nin uluslararası arenadaki yeri niye aynı oranda değildir?  O zaman büyüklük nedir? İzafi değil midir? Büyük olmak suç mudur? Orantısız güç kullananlara karşı, seyrek de olsa, kazanılan zaferler nedir o zaman? Haksızlık mıdır?


Dürüst olanlar figüran mıdır, çoğunluk oranda ahlak engelliyi barındıran iş dünyasında? Kaynağı meçhul kara para gücünün, şerefli sefalete oranı adil midir ülkemizde? Tedavi parası olmayıp, ölüme mahkum olan emekli ile, tedavisi için ABD’ye gidebilen sınıf arasındaki orantısızlığa ne dersiniz? 


Yürütmenin, “ yürü ya kulum “ metoduyla yürürlükte tuttuğu yürütme gücünün arsız yürütmelerini yürürlüğe getirip yürütücülere tek tek “ yürrü “ diyebilen tek kişilik muhalif gücün beceri oranı, koca bir muhalefetin ekip çalışmasıyla beceremeyeceğinden daha beceri doluysa, orantısal güç nasıl tarif edilebilir? Beceri nedir? Kim becermektedir? 


Peki, cemaat embriyonununun, Osmanlı hanedanlığı modeliyle klonlanması sonucu yaratılmış hilkat garibesi yeni zengin sınıfın, yeni heves yaşam tarzları, Arap şeyhlerinin Harrods’ta yaptığı görgüsüzlüklerle orantılı bir güç gösterisi midir? Güç bu mudur? Kime gösterilmektedir? Güçsüze güç göstermek hiç güç değildir bu ülkede… Bu güç orantılı bir fırsatla mı elde edilmiştir? 


Gücü dağıtan halk niçin güçsüzdür? Hanedanın halka oranı nedir? Peki % 47 oyla % 67 vekile sahip olmak hangi tür orantısız güce girer ve kimin gücüne gider… Haklı bir orantı mıdır, yoksa haksız bir oy rantı mıdır? Seçimlerde kutsiyet kazanan değerler hangi izan ölçüsüyle orantılıdır… Gayri safi dünyevi hasıladan dağıtılan kağıttan mikro refahlar, muktedir ultra refahlarla orantılı mıdır? 


Tanrının adaletinin dağılımı, yapılan ibadet oranında mıdır? Yoksa mütekamil insaniyet değerleri midir göksel katlarda değerlendirilen? Çalıp çırpıp, yüce dünyevi mevkilere gelenlerin, ahiri mekanlarda cüce kalacağı bir ilahi adalete inanıyorsak,  dünyevi m2ye göksel ahlakın tek tük denk gelme nedenini de orantılıyabiliriz. 


Duyarsızların oranı, mütekamiliyete ezici çoğunlukta ise, ayrık otu nedir? Herkesin vasati ot olduğu bir çayırda, ayrık otu olmanın istisnai bir anlam taşımakta olduğunu anlayabilecek yonca kaç tanedir? Orantısız güçle asılmış olan bu ülkenin fidanlarının haklı çıkan ilke oranı nedir?


Evrenin, fırıl fırıl döndürdüğü, hatta bazılarını ters döndürdüğü milyarlarca gezegen ve yıldızdan oluşmuş galaksiler arası dev devinim gücü ile, o gezegenlerden ücra birisindeki ücra bir köyün buz gibi ahırında sırtına çuha, başının altına semer koyarak, donmadan gecelemek durumunda kalan aç garibin hayatta kalma direnci arasındaki orantıyı kavrayamayacak kadar orantısızdır beynimizin çalışabilen duyarlı kısmının çalışmayan kısmına oranı? Oran hesabı da bilmediğimiz için algılayamayız, zerre halimizle sebebini…


Haklının oranı yoktur… Mağdurun soranı yoktur… Orantısız güç vurulmaz, vurur, hak yanında promosyondur… 


Bu gezegen kepenkleri indirene kadar bu böyledir… Oranın buranın hesabı yapılmaz…  
 
 

714730cookie-checkOrantısız güçlükler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.