Ordu 21’nci yy’a uyarlanıyor

Independent gazetesinin ele geçirdiği Army 2020 (Ordu 2020) isimli plana göre, İngiltere ordusu “Tepki” güçleri ve “Uyum” güçleri olmak üzere ikiye bölünecek. Böylece ordu bir yandan herhangi bir acil durumda anında müdahale edebilecek, bir yandan da uzun vadeli planlar yapabilecek.

Korgeneral Nick Carter’ın imzasını taşıyan çok gizli plan kapsamında, ordu personelinin beşte bir oranında azaltılması da söz konusu.

Öte yandan, aralarında Genelkurmay Başkanı General Sir David Richards’ın da bulunduğu üst düzey yetkililer, SAS, SBS ve ISTAR (İstihbarat İzleme Hedef Tespit ve Arama) birliklerinin operasyonlarına da ağırlık verilmesini istiyor. Yetkililerin önemsediği bir diğer alan da “daha hafif ve esnek” bir savaş için hayati önemde görülen siber güvenlik.

“TEPKİ” VE “UYUM” GÜÇLERİ

Plana göre “Tepki” güçleri, her biri tanklarla donatılmış üç silahlı tugay, iki piyade alayı ve bir hava birliğinden oluşacak. Birliği, bir üst düzey general yönetecek. Ayrıca Apache helikopter gemileriyle Warrior’lardan oluşan iki silahlı alay da “Tepki” güçlerine katkıda bulunacak.

“Uyum” güçleri ise Falkland Adaları’nda ve Kıbrıs’ta bulunan İngiltere üslerinde bekleme konumunda olacak. Yedi piyade alayından oluşan bu güçler iki-üç yıllığına görevlendirilecek. Dolayısıyla İngiltere ordusunda artık Afganistan’da olduğu gibi 13 yıllık görev süreleri devri kapanacak.

SURİYE PLANI YOK İRAN PLANI VAR

Planın hayata geçirilmesi zaman alacak ancak böyle bir çerçeve hazırlanmasında Arap Baharı’nın, İran’ın nükleer silah geliştirdiği yönündeki tartışmaların, İran’a olası bir İsrail saldırısının ve Irak, Afganistan ve Libya savaşlarından alınan derslerin etkili olduğu belirtiliyor.

Ordu yetkilileri İngiltere’nin Suriye’deki varlığı konusunda da tedbirli davranıyor. Böyle bir operasyon için sadece temel acil durum planlarının hazırlandığı ifade ediliyor. Ancak İsrail’in İran’a saldırı senaryoları konusunda ciddi bir hazırlık var.

Orduyu küçültme planları arasında İngiltere’dekiler dışında İskoçya’daki iki taburun da kapatılması var. Ancak hükümet, İskoçya’da bağımsızlık referandumu tartışmalarının yaşandığı dönemde SNP lideri Alex Salmond’a koz vermek istemediği için bu planı erteliyor.

843700cookie-checkOrdu 21’nci yy’a uyarlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.