Ordu Ergenekon’da hükümeti uyardı mı?

Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki yaklaşık 1 saat 20 dakika görüşmüştü.


The Guardian Ergenekon soruşturmasını ve soruşturma kapsamında yapılan son gözaltıları mercek altına aldı.


Gazetenin İstanbul Muhabiri Robert Tait’in imzasını taşıyan haberde; AKP iktidarının savcıların yaptıklarını, siyasi cinayetlerle suçlanan “derin devleti” temizleme çabası olarak sunduğu belirtildi. 


‘Ergenekon’da cadı avı şüphesi’ başlıklı haber şöyle devam etti:


“Ancak son tutuklamalar, soruşturmanın AKP’nin laik rakiplerine karşı bir cadı avı olduğu şüphelerini artırdı. Tutuklanan generaller arasında, AKP’nin öncülü İslamcı Refah Partisi’ni 1990’larda iktidardan düşüren darbeye önderlik eden Tuncer Kılınç da var. Tutuklamalar, üst düzey askeri yetkililerin, dün gece geç vakitte bir toplantı yapmasına neden oldu. Son 50 yılda 4 hükümet deviren ordu kendisini Türkiye’nin laik sisteminin bekçisi olarak görüyor. Ancak Ergenekon’daki daha önceki tutuklamalara istemeden de olsa onay verdikleri düşünülüyor.”


The Guardian’ın haberinde bazı uzmanların, ordunun tepkisinin, sabrının azaldığı yönünde bir uyarıya işaret ettiğini düşündüğü aktarıldı.


Haberde, Türkiye uzmanı olarak görüşleri alınan Gareth ordunun hükümeti uyardığını sandığını belirtti. Jenkins şunları söyledi:


“Ordunun hükümete geri çekilmesi ve bunun gözaltıların sonuncusu olması yönünde sert bir uyarıda bulunduğunu tahmin ediyorum. Çarşamba günü tutuklananların çoğunun Ergenekon’la ilgisi yoktu. Bu, sadece siyasi bir adımdı ve soruşturmanın gerçek suçluları bulacağı umutlarını tahrip etti. Mesele bundan sonra ne olacağı. Bundan sonra, özünde demokratik olmayan iki gücün yargı sistemi üzerindeki baskılarını kullanarak vereceği iktidar mücadelesini izleyeceğiz.”

819980cookie-checkOrdu Ergenekon’da hükümeti uyardı mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.