Orduda irticaya af planı

AKP, iktidarı ‘döneminde’ atılmasına şerh koyduğu 206 asker başta olmak üzere 28 Şubat sürecinde ordudan atılanlara özlük haklarını vermeyi planlıyor.

AKP hükümeti, YAŞ kararıyla ordudan atılanlara özlük haklarının verilmesine ilişkin düzenlemeyle, özellikle kendi iktidarı döneminde “şerh koymasına” karşın atılmalarına engel olamadığı askerlerle 28 Şubat sürecinde irticai faaliyetler nedeniyle ordudan atılanları kurtaracak. AKP hükümeti döneminde, 206 asker ordudan ihraç edilirken, bunun 98’i hükümetin “Devlet Şeref Madalyası” ile ödüllendirildiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt döneminde yaşandı. AKP, 12 Eylül ve 12 Mart döneminde ordudan atılanları kapsam dışında tutarken; ihraç edilenlerden hangisine haklarının verileceğine Milli Savunma Bakanlığı karar verecek.

Orgeneral Hilmi Özkök’ün 4 yıllık Genelkurmay Başkanlığı döneminde 79 kişi, Büyükanıt’ın iki yıllık döneminde ise 98 kişi ordudan atıldı. Başbuğ’un iki yıllık Genelkurmay Başkanlığı’nda ise 29 kişinin TSK ile ilişiği kesildi. Geçen ağustos ayında göreve başlayan Koşaner döneminde ise yalnızca bir kez kış şûrası yapıldı. Bu şûrada ilişik kesme olayı yaşanmadı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 1980 darbesinden bu yana YAŞ kararıyla TSK’den uzaklaştırılan 615’i subay, 928’i astsubay toplam 1534 kişinin yeni yapılacak düzenlemeden yararlanabileceğini açıkladı.

‘Sakıncalı’ Toprak dönecek mi?

AKP, iktidara gelmesinin ardından TBMM ihtisas komisyonları oluşturulurken, YAŞ kararları ile ordudan atılan dönemin milletvekili Ramazan Toprak’ı Milli Savunma Komisyonu Başkanı yapmak istemişti. Genelkurmay Başkanlığı’nın tepkisi üzerine AKP bu girişimden vazgeçmişti. Ancak şimdi Ramazan Toprak isterse bu düzenlemeyle TSK’ye geri dönmek için başvuruda bulunabilecek.

Ergenekon’a uzanabilir

AKP’nin yaptığı düzenlemeden Ergenekon sanıkları arasında yer alan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin’in yararlanıp yararlanamayacağı da merakla bekleniyor. Muzaffer Tekin de 1980’li yılların ortasında bir gazino baskınına karıştığı gerekçesiyle TSK’den YAŞ kararı ile uzaklaştırılan isimler arasında bulunuyor.

BARKIN ŞIK/Cumhuriyet

1281890cookie-checkOrduda irticaya af planı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.