Organik zeytinyağı liginde 10 Türk firması

İtalya’da Bari Ticaret Odası tarafından, İtalya Organik Tarım Konsorsiyumu ve Andria Belediyesi Ana Sponsorluğunda düzenlenen “Uluslararası Organik Zeytinyağı Yarışması Premiobiol?2007” etkinlikleri kapsamında, farklı ülkelerden 100 civarındaki uzman ve büyük zeytinyağı alıcıları, Ege İhracatçı Birlikleri’nde bir araya geldi. Türkiye’den katılan 10 firmaya, Uluslararası Organik Zeytinyağı Yarışması Katılımcı Belgeleri verildi.


Uluslararası Organik Zeytinyağı Yarışması’na Türkiye’den katılan firmalar arasında, Alyattes Organik Tarım, Atay Holding, Caymaz Tarım Ürünleri, Sidem Dahili Ticaret Organik Zeytinyağı Projesi, TARDAS Danışmanlık Gıda, TUTEX Tarımsal Üretim Ticaret Export, Rapunzel Organik Tarım Ürünleri ve Gıda, Yerlim Çiftlik Ürünleri, Taylıeli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi yer alıyor.


Türkiye’nin 1984 yılında organik ürün üretimine başladığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, sadece İzmir’den değil, Türkiye’nin her tarafından çok çeşitli organik ürünler ihraç edildiğini, dünya genelindeki ilgili organik fuarlara katılım gerçekleştirdiklerini ve gelecek hafta gerçekleşecek olan Chicago Organik Fuarı’na da katılım göstereceklerini belirtti.


Türkiye’de Avrupa Birliği ülkelerinin talebi ile organik ürün üretimi başladığını söyleyen Alper, “Kuru üzüm ve kuru incir gibi geleneksel ürünlerle başlayan organik tarım üretimi, içinde bulunduğumuz döneme gelince hem çeşit açısından hem organik tarımın yapıldığı alanlar açısından hem de üretici sayısı açısından çok ciddi ilerlemeler kaydetti. 1994 yılında 2 bin firma organik ürün üreticisi varken, 2005 yılında bu sayı 15 bine çıktı. Organik ürünlerimize en büyük talep yüzde 33 ile Almanya’dan geliyor” diye konuştu.


TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ÜLKE


Türkiye’nin organik zeytinyağı üretiminin önemli bir ayağı olduğuna işaret eden Uluslararası Organik Zeytinyağı Yarışması Jüri Başkanı Tonino Zelinotti, bu yıl on ikincisi gerçekleştirilen bu yarışmanın İtalya’da organik sektörde en önemli yarışmalardan birisi olduğunu kaydetti. Zelinotti, “Türkiye bu yıl ilk defa bu kadar yoğun katılım gösteriyor. Jüri son derece objektif davranıyor, laboratuvar sonuçlarına son derece önem veriliyor, sadece tat değerlendirilmiyor. Zeytinyağı sektöründe farklı ülkelerde, farklı standartlar var. Biz organik ürünler üreterek organik zeytinyağını öne çıkararak zeytinyağının bir standart yakalamasını hedefliyoruz” diye konuştu.

1042270cookie-checkOrganik zeytinyağı liginde 10 Türk firması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.