Orhan Pamuk’a ABD’den fahri doktora

Bu unvan, Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde düzenlenen bir törenle Pamuk’a takdim edildi. Orhan Pamuk’u izleyicilere tanıtan Georgetown Üniversitesi rektörü Prof. Dr. John DeGioia, Pamuk’un, eserlerinde Doğu-Batı, modern-geleneksel, Batılı-İslami çelişkilerini işlediğini ve bu romanların, insanlığın tanınmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

DeGioia’nin kürsüye davet ettiği Pamuk da beş yıl önce romanlarını tartışmak üzere konuşma yaptığı Georgetown Üniversitesi’ne bu defa ödül almak için gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, üniversiteye teşekkür etti.

Pamuk, ağırlıkla kendisinin edebiyat ve roman anlayışını anlattığı konuşmasında, “Kar” adlı romanından örnekler vererek, “diğer” ve “yabancı” kavramlarını eserlerinde irdelediğini dile getirdi.

Batılılaşmanın, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Batı’ya karşı arka arkaya alınan askeri yenilgilerin ardından başlatıldığını ve bu çabanın Cumhuriyet döneminde de sürdüğünü anlatan Orhan Pamuk, ancak bu yapılırken ülkenin kendi kültürüne ve özelliklerine karşı eleştirel şekilde yaklaşıldığını ve bunun da sonuçta bir utanma duygusuna yol açtığını söyledi.

Pamuk daha sonra kitaplarını okurları için imzaladı.
 

1160530cookie-checkOrhan Pamuk’a ABD’den fahri doktora

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.