Orhan Suda’yı yitirdik

Türkiye’nin seçkin yazar, çevirmen ve yayıncılarından Orhan Suda 6 Mayıs 2014’de İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Suda, 60’lı yılların sonunda Ant Yayınları’na da çevirileriyle önemli katkılarda bulunmuştu.

Suda’nın cenazesi 7 Mayıs 2014 Çarşamba sabahı Karacaahmet Camii’nden kaldırılacak.

Suda 1929’da Ankara’da doğdu. Devlet Konservatuarı tiyatro bölümünde okurken, 1952’de TKP’ye üyelikten sanık olarak tutuklandı, Reşat Fuat Baraner, Arhavili Mustafa, Cazım Aktimur, Ruhi Su, Faik Şekeroğlu, Halim Spatar, Şükran Kurdakul, Mihri Belli ile birlikte hapis yattı.

Tahliye olduktan sonra bir süre İzmir’de gazetecilik yapan, yıllarca çeşitli yayınevleri ve dergilere yazılar yazıp çeviriler yapan Suda, 1973’te Suda Yayınları’nı kurdu, 1974’te Yeni Adımlar dergisini yönetti ve iki yıl üst üste düzenlediği Sabahattin Ali Öykü Yarışması’nın Seçici Kurul başkanlığını yaptı.

Dost dergisinde, haftalık Sosyal Adalet gazetesinde, Yeni Adımlar ve Kitaplık dergilerinde çeşitli yazıları yayınlandı.

1978’de eşi Sevgi Suda’yla birlikte önce Fransa’ya, daha sonra İngiltere’ye giden Suda, 1983’te BBC Türkçe Bölümü’nde program yapımcılığı görevinde bulundu.

Bir oğlu (Mehmet Suda) ve iki de kız torunu (Melis ve Özgün) var.

Suda’nın telif eserleri:

Bir Ömrün Kıyılarında (Alkım Yayınları). Nezihe Meriç-Orhan Suda, Aix-Londra-İstanbul Mektupları (YKY), Orhan Suda-Halim Spatar Mektuplar: Yurtdışından-İstanbul’dan (YKY).

Çevirileri:

Kadın Nedir? (Düşün Yayınevi), Ernest Mandel’den Marksist Ekonomi Elkitabı (Ant Yayınları), Karl Marx’tan Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı (May Yayınları), Georges Amado’dan Sonsuz Topraklar (Yar Yayınları), Lenin’den İki Taktik (Suda Yayınları), Robert Sabatier’den İsveç Kibritleri (Suda Yayınları), E. H. Carr’dan Bolşevik Devrimi (Metis Yayınları), Jacques Prévert’den Sözler (YKY), Luan Starova’dan Keçiler Dönemi, Babamın Kitapları, Tanrıtanımazlık Müzesi (YKY), Jean Bottéro’dan Gılgamış Destanı (YKY), Alain Vircondelet’den Balthus Anılar (K Yayınları). INFO-TURK

AÇIK GAZETE: Suda’nın eşi Sevgi’ye, ailesine, dostlarına, Türkiye yayın dünyasındaki ve sol hareketindeki mücadele arkadaşlarına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz.

850890cookie-checkOrhan Suda’yı yitirdik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.