Ortodoks yahudilerden de protesto

Filistin ile Dayanısma Kampanyasının aktif rol aldığı dünkü (Pazartesi) eylemlerde, Londra High Street Kensington’daki Israil’in Başkonsolosluğu önunde toplanan 1000 kisilik grup, İsrail saldırılarını protesto etti. İngiliz polisi Pazar günü yapılan ilk protesto dalgasındaki pasif tavrinin aksine, “isyan timini” devreye sokarak hazırlık yaptı. “İsyan timinin”  yer yer halkla ilişkiler ve gösteri yönetimi konusunda iletişimsel bir tutum içinde olduğu gözlendi. İngiliz Polisi, gerek İsrail Başkonsolosluğu bahçesinde, gerekse Lady Diana’nın sarayı olarak bilinen Kensington Parkında atlı polisler konuşlandırılarak gösterilerin akışına göre müdahaleye hazır bekletildi.

Bazı Ortodoks Yahudi göstericilerin ellerinde Filistin bayrakları ve İsraili protesto eden pankartları büyük ilgi cekti. Anti-siyonist Yahudi gruplar İsrail devletinin Tevrat’ta vaad edilen yahudilerin kurtulusu projesine aykırı olduğu inancıyla, siyonist proje İsrail’i red ediyorlar.

Gösterici gruplar arasında çok sayıda yirmi yaş altı genc yer aldı. Göstericiler, “İsrail katliami dursun,” “Hemen şimdi adalet,” “Kahrolsun Israil“, “Filistin’e özgürlük” sloganları attı.

İsrail bayrağı yakan göstericileri, organizasyon  sorumluları, Pazar günkü gibi tutuklamaların olmaması konusunda uyararak, erken dağılmalarını istedi. Ana gruptan koparak Kensington kavşağını bir süre trafiğe kapatan cekirdek gruba müdahele etmekte aceleye etmeyen İngiliz polisi, dağılmamakta ısrar edenleri Holland Park’a kadar takip etti ve izole ederek kuşatmaya aldı.
Polis helikopterinin havadan projektörlerle destek verdiği operasyonda, göstericilerin bir süre cembere alınarak toplu halde tutuklandıkları ve tek tek fotoğraflarının cekildigi görüldü.

İngiltere’de 2006 yılında yürürlüğe giren Polis Yetkileri Kanunu uyarınca, polis göstericileri “sadece şüpheli” oldukları gerekçesiyle de tutuklama yetkisi kazandı. Dünkü eylemlerde İngiliz polisinin kütlesel tutuklama yerine göstericileri fişleyici bir taktik içinde olduğu görüldü. Çembere alma sırasında bazı göstericiler yaralandı.

Ingiltere’de Glasgow, Manchester, Birmingham kentlerinde Israil’i protesto mitingleri hafta boyunca devam edecek.

FOTOĞRAF: Fülya Aslantürk

1184240cookie-checkOrtodoks yahudilerden de protesto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.